Gyvenimas

2019.11.05 10:36

Martyno Mažvydo bibliotekoje – kulinarijos knygų kolekcija

LRT.lt 2019.11.05 10:36

Kulinarijos knygų kolekciją Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai padovanojo kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas. Kolekcijos pristatymo renginyje A. Ivanauskas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Vaikystėje jam įdomiausia buvo gaminti saldumynus, vėliau perėjo prie lietuviškų patiekalų, paskui – prie kitų tautų įdomiausių, įvairiausių, netikėčiausių virtuvių. Skonių ieškotojas knygų yra įsigijęs Amsterdame, Niujorke, Kopenhagoje, Londone, Briuselyje, Šanchajuje, taip pat parsivežė jų iš Prancūzijos, Japonijos.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas renginio metu kalbėjo apie labdaros ir mecenatystės svarbą.

„Nacionalinė biblioteka visada palaiko iniciatyvas, susijusias su labdara ir mecenavimo tradicijų puoselėjimu. Vienas iš mūsų bibliotekos daugiabriaunės veikos aspektų yra ir siekis prisidėti prie mecenavimo kultūros skatinimo, palaikant privačias iniciatyvas, susijusias su kultūros ir meno plėtra ir sudarant palankias sąlygas remti visuomenei svarbius kultūros, meno ir kitų sričių labdaros projektus“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Po pasaulį daug keliaujantis A. Ivanauskas renginyje prasitarė, kad ir kur nuvyktų, niekada iš svečios šalies neparsiveža jokio suvenyro. Tiksliau, pagrindinis suvenyras yra nauja kulinarijos knyga. „Šiuo metu knygų yra tiek daug ir įvairių. Vienoje man ypač patinka, kaip sudėliotas turinys, kitoje – nuotraukos, trečioje – viršelis, dar kitur – antraštė ar tiesiog knygos koncepcija“, – sakė A. Ivanauskas.

Kolekciją sudaro keli šimtai knygų lietuvių, latvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, švedų, turkų, italų kalbomis. Taip pat čia bus galima rasti daugiau nei pusę šimto „Virtuvės mitų griovėjų“ per septynerius metus sukurtų leidinių.

Rinkinyje – maisto gaminimo enciklopedijos, teminės vakarienės, pietų, pusryčių receptų knygų, leidiniai, skirti mėsos, daržovių, žuvų, picų, bandelių, suvožtinių, tortų, kokteilių, kavos ruošimo subtilybėms atskleisti.

Akis turėtų pradžiuginti maisto meno albumai, skirti Salvadoro Dali kūrybai ir jo pamėgtiems patiekalams, žymiausių nūdienos pasaulio virtuvės šefų sukurtiems valgiaraščiams ar maisto fotografijų istorijai. Kolekcijoje ir daugelis pastarojo meto lietuvių autorių parašytų kulinarijos knygų, leidinių apie amerikiečių, rusų, prancūzų, turkų, žydų, japonų, venecijiečių virtuves.