Gyvenimas

2019.11.05 08:02

Plovo žinovas pasidalijo paslaptimis, kaip pasigaminti tikrą plovą: svarbiausia, kad būtų birus

LRT RADIJO laida „Pasaulio puodai“, LRT.lt2019.11.05 08:02

Plovo didmeistriu tituluojamas Pavelas Kolesnikas sako nešantis misiją – visiems parodyti, kad plovas nėra sulipę ryžiai su mėsa ir pomidorų pasta. Viskas, anot jo, daug sudėtingiau. LRT RADIJO laidoje „Pasaulio puodai“ jis pasidalijo gudrybėmis, kaip pasigaminti gardų ir sveiką, tačiau labai kaloringą patiekalą – plovą, kurį valgant ypač nerekomenduoja gerti alkoholio.

P. Kolesniką kalbina LRT RADIJO laidos „Pasaulio puodai“ vedėjas Vytaras Radzevičius.

– Kai gaminamas šis patiekalas, visada būriuojasi žmonės.

– Taip, visada renkasi daugybė žmonių aplinkui. Gaminimo procedūra ilga – apie 4 valandas be pasiruošimo.

– Požiūris į plovą pasikeitė. Anksčiau plovas Lietuvoje buvo sulipę ryžiai su mėsa.

– Ryžių košė su kiauliena ir pomidorų pasta – visas receptas. Daug žmonių į plovą žiūri neigiamai, kol paragauja, nes įsivaizduoja, kad tai būtent ta košė. Jaučiu, kad nešu misiją – parodyti tikrą plovą. Organizuoju ir mokymus.

– Pirmiausia tikras plovas turi būti labai birus?

– Taip. Birumą lyginu taip: paimi saują žalių ryžių, beri – birūs; paimi saują plovo, beri – birus. Daug žmonių sako: pagaminau tokį birų plovą... Sakau, atsiųsk vaizdo įrašą. Jis paima šaukštą plovo, nori įdėti į lėkštę, o plovas prilipęs prie šaukšto. Tai nebirus plovas.

– Kaip gaminamas plovas?

– Visada rekomenduoju naudoti didesnį kazaną. 6 litrų kazanas – 10 porcijų. Jeigu jums reikės 10 porcijų, jums bus nepatogu jame gaminti, maišyti.

Daugiausia autentikos – gaminti ant malkų, bet galima ir namie. Nėra skirtumo, kokios malkos, bet geriau beržas, alksnis. Ant ugnies turėtų būti du trečdaliai kazano.

Prieš tai būtina pasiruošti ingredientus: morkos pjaustomos šiaudeliais, svogūnus pjaustykite, kaip norite, vis tiek jie ištirps.

Birumą lyginu taip: paimi saują žalių ryžių, beri – birūs; paimi saują plovo, beri – birus.

Įkaitiname kazaną, įpilame rafinuoto saulėgrąžų aliejaus. Aš pilu 30 proc. medvilnės aliejaus, bet mūsų žmonėms jo aromatas – labai specifinis. Aliejų pilame palei šonus.

Atsargiai, nes aliejus karštas, dedame bet kokią mėsą, išskyrus kiaulieną. Mėsą leiskite palei šonus, kad ji pati nuvažiuotų. Apskrudus mėsai beriame svogūnus, tada – kuminą, kitus prieskonius. Įpilame vandens, kad viską apsemtų. Beriame druskos.

Sudedame morkas – jų nereikia apkepti, ir užpilame vandeniu. Užberiu avinžirnių, kuriuos būtina pamirkyti daugiau nei 12 valandų. Dėl skonio užberiame raugerškio uogų. Įstatome česnakų, galime įdėti aitriųjų pipirų. Po 15–20 minučių juos kartu su česnakais ištraukiame.

Ištraukę palaukiame 30 minučių, per tą laiką mirkome ryžius. Juos nuplovę sudedame ir užpilame verdančiu vandeniu. Reikia uždaryti ir laukti, jei pritrūksta – papildyti vandens. Kai ryžiai beveik birūs, iš jų padarome kalniuką. Zervako, mėsos neliečiame. Kalniuke reikėtų padaryti skylę, kad iš zervako, kuris yra po ryžiais, išgaruotų nereikalingas vanduo.

Maksimaliai sumažiname ugnį ir po 15 minučių išjungiame. Geriausia, jei dar taip pastovėtų apie valandą.

Tai sveikas dalykas, bet labai kaloringas. Didžiausia rekomendacija visiems – prie plovo jokio alkoholio.

– Kas geriausiai tinka prie plovo?

– Rekomenduočiau pasidaryti tradicinių „Šakarop“ salotų: švieži pomidorai ir plonais pusmėnuliais smulkiai supjaustyti svogūnai. Geriausia svogūnus palaikyti šaltame vandenyje, kad jie būtų nugesinti. Valgome arba su turkiškais prieskoniais, arba bazilikais, dar reikia druskos ir pipirų.

– Uzbekistane mačiau, kaip senoliai valgo plovą: visi susėdę ratu be batų ir valgo rankomis.

– Tai tradicinė rankų darbo lėkštė. Ir aš kartais taip namie valgau, gal nėra etiška taip valgyti prie žmonių.

Kodėl jie taip valgo? Imant į ranką mėsą su ryžiais – mėsa naudojama kaip šaukštas – smegenys supranta: maisto temperatūra tinkama, jauti birumą. Smegenys atsipalaiduoja, negalvoja, bus karšta ar ne. Jie įsideda maisto tolygiai į abi burnos puses. Tikrai skaniau valgyti.

– Dažnai uzbekai ir kiti tų kraštų žmonės sako, kad plovas – nepaprastai sveikas maistas, ypač vyrams: kai jie valgo, įgauna visokių jėgų.

– Tai sveikas dalykas, bet labai kaloringas. Didžiausia rekomendacija visiems – prie plovo jokio alkoholio, tik juodoji arba žalioji arbata, nes padeda suskaidyti riebalus.

Daugiau patarimų – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.