Gyvenimas

2019.11.03 21:42

5 priežastys, kodėl salierai turėtų kuo dažniau atsidurti jūsų lėkštėje

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.11.03 21:42

Dėl skonio ginčijamasi, tačiau dėl naudos sveikatai – tikrai ne. Ypač, jei kalba eina apie salierą – daug kam karčią, bet tikrai kiekvienam sveikam žmogui vertingą daržovę. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas teigia, jog viena naudinga savybė salierus sieja su spanguolėmis.

Ši daržovė priskiriama sveikiausių daržovių kategorijai, tačiau vien išgirdę jos pavadinimą daugelis iš karto suraukia nosį. Nepaisydami nenuginčijamų faktų apie naudą sveikatai, vieni jos tiesiog negali pakęsti, o kiti vis tiek vartoja itin retai.

„Niekam ne paslaptis, kad salierai įtraukti į liekninančių maisto produktų sąrašą“, – pažymi A. Unikauskas. Jis pateikė 5 priežastis, dėl kurių salierai jūsų lėkštėje turėtų atsidurti kuo dažniau.

1. Kovoja su vandens kaupimusi organizme

Anot gydytojo, salierai pašalina sukauptą vandens perteklių iš organizmo. Taip pat juose gausu vitaminų ir mineralų, kurie gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą.

2. Mažina cholesterolio kiekį

Salierai naudingi ir širdžiai – reguliarus jų vartojimas gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų koncentraciją. A. Unikauskas taip pat pažymi, kad salieruose gausu ir kalio bei kalcio, o raumenis atpalaiduojantis poveikis padeda kontroliuoti kraujo spaudimą ir gerina bendrą širdies sveikatą.

Salierai skatina diurezę, šlapimo išsiskyrimą, ir trukdo bakterijoms įsikurti šlapimo pūslėje ant sienelės.

3. Sumažina šlapimo takų infekcijų riziką

Ši savybė salierus vienija su spanguolėmis, nes šie du maisto produktai mažina šlapimo takų infekcijų riziką. Salierai skatina diurezę, šlapimo išsiskyrimą, ir trukdo bakterijoms įsikurti šlapimo pūslėje ant sienelės.

4. Salierai ypač naudingi kepenims

„Reguliarus salierų vartojimas gali ne tik padėti išvengti kepenų ligų, bet ir apsaugoti inkstų sveikatą, nes veikia kaip diuretikai ir gali pašalinti iš organizmo toksinus bei kitas atliekas. Salieruose taip pat yra vitamino C, B, A bei geležies“, – naudingas salierų savybes vardija A. Unikauskas.

5. Neleidžia atsirasti skausmingoms opoms

Salieruose esantis specifinis etanolio ekstraktas neleidžia virškinimo trakto gleivinėje atsirasti opoms. Šioje daržovėje taip pat yra taninų, flavonoidų, alkaloidų ir lakiųjų aliejų, kurie laikomi pagrindinėmis salierų naudingosiomis medžiagomis. Šie cheminiai elementai, pasak profesoriaus, maitina storąją žarną, skrandį ir visą žarnyną.

Sergant inkstų ligomis, vartojant diuretikus, t. y. šlapimą varančius vaistus, turėtume įsivertinti, ar tikrai galima į mitybą įtraukti salierų.

„Kulinarijoje naudojamos visos salierų dalys: stiebai, lapai, šaknys ir net sėklos. Tad juos įtraukti į mitybą tikrai nebus sunku. Tuo labiau, kad šią daržovę galima vartoti tiek žalią, tiek termiškai apdorotą“, – pasakoja medikas.

Tačiau svarbu žinoti, kam salierus reikėtų valgyti atsargiai, nes tai vienas iš labiausiai alergizuojančių maisto produktų.

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova teigia, jog žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų, vartojantiems kraują skystinančius vaistus, salierų valgyti nerekomenduojama.

„Sergant inkstų ligomis, vartojant diuretikus, t. y. šlapimą varančius vaistus, turėtume įsivertinti, ar tikrai galima į mitybą įtraukti salierų. Nėštumo laikotarpiu taip pat rekomenduojama vengti šios daržovės“, – pabrėžia ji.

Plačiau – laidos įraše.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Salierai – viena vertingiausių daržovių: jų pirmąkart ragauja ir modelis Karolina Toleikytė, ir laidos vedėja Liepa Norkevičienė