Gyvenimas

2019.10.27 16:25

Naudinga, bet ne visiems: kodėl kombučios neturėtų gerti vaikai ir nėščiosios?

LRT.lt2019.10.27 16:25

Kombučia, dažnai vadinama tiesiog arbatos grybu, daugelio vertinama dėl teigiamo poveikio organizmui. Šis fermentuotas arbatos gėrimas gali būti laikomas sveikesne alternatyva gaiviesiems gazuotiems gėrimams ir pastaruoju metu pelno vis daugiau simpatijų. Vis tik gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė įspėja, kad tam tikros žmonių grupės kombučios turėtų vengti.

Galima pasigaminti namuose

Nors šis fermentuotas arbatos gėrimas žinomas nuo seno, jau kurį laiką jis išgyvena renesansą. Jo galima nusipirkti arba pasigaminti patiems. Didžiąją dalį dalykų, reikalingų kombučios gamybai, galima rasti namuose – tai arbatžolės, vanduo, cukrus, stiklainis ir medžiagos gabalėlis jam uždengti. Tačiau svarbiausią užduotį, kaip pasakoja specialistė, atlieka bakterijomis kolonizuotos mielės, kitaip vadinamos kombučios grybu.

„Kombučia yra mielių ir bakterijų glaudaus sugyvenimo rezultatas. Šis mikroorganizmų kompleksas saldintą juodąją ar žaliąją arbatą paverčia fermentuotu gėrimu. Fermentacijos metu gaminasi alkoholis, organinės rūgštys, anglies dvideginis ir dauginasi bakterijos, šiuo atveju vadinamos gerosiomis bakterijomis arba probiotikais“, – aiškina dietologė.

Kombučios maistinę vertę padidina ir sudėtyje esantys B grupės vitaminai, mikroelementai bei antioksidantai. Pasak E. Cikanavičiūtės, gėrimas būna paruoštas vartoti po 7–30 dienų – kuo didesnis indo, kuriame gaminama kombučia, tūris, tuo fermentacijos procesai vyksta lėčiau.

Gerina žarnyno veiklą

Specialistės teigimu, kombučia gali būti naudinga žmonėms, turintiems virškinamojo trakto lėtinių sutrikimų, pavyzdžiui, kenčiantiems nuo dirgliosios žarnos sindromo.

Siekiant atkurti sveiką organizmo mikrobiotos pusiausvyrą, šis fermentuotas arbatos gėrimas tinka ir persirgus ūminėmis virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui, virusine žarnyno infekcija, ar po bet kokios kitos infekcijos, gydytos antibiotikais.

Vis dėlto kombučios gerbėjus dietologė ragina nepamiršti ir kitų gerųjų bakterijų šaltinių – rūgusio pieno produktų, raugintų daržovių, giros.

Rekomenduojama ne visiems

Nepaisant gerųjų kombučios savybių, egzistuoja tam tikros žmonių grupės, kurioms šiuo gėrimu mėgautis nepatartina. „Vaikams ir nėščioms moterims kombučia nerekomenduojama dėl joje esančio alkoholio, kofeino. Taip pat dėl infekcijų rizikos, kurią lemia tai, kad kombučia nėra pasterizuota“, – komentuoja dietologė.

Šis gėrimas netinkamas ir imuninės sistemos sutrikimų turintiems žmonėms. „Viena iš tokių asmenų grupių yra onkologiniai pacientai, kuriems dėl taikomo chemoterapinio gydymo kraujyje išsivysto imunosupresinė būklė. Tuo metu kraujyje nepakanka baltųjų kūnelių, reikalingų kovai su net ir banaliomis infekcijomis. Tokiems žmonėms negalima jokių gyvųjų bakterijų turinčių produktų“, – dėsto E. Cikanavičiūtė.