Gyvenimas

2019.10.25 06:55

Pusryčių valgiaraštis: kitokie blynai ir omletas

3 nesudėtingi receptai
LRT.lt2019.10.25 06:55

Skanūs ir maistingi pusryčiai visai šeimai suteikia ne tik jėgų, bet ir džiaugsmo – tuo įsitikinusios populiarių maisto tinklaraščių autorės, savo sekėjams internete pristatančios gardžių, greitai paruošiamų patiekalų idėjas.

Socialiniuose tinkluose tūkstančius sekėjų buriančios žinomos moterys Amelija Jakučionė-Žliobė, Indrė Trusovė ir Gintarė Dragašiūtė virtuvėje, o tuo pačiu ir ieškodamos produktų parduotuvėse sukasi itin dažnai. Šias moteris jungia vienas įprotis – apsipirkdamos, visos jos stengiasi sutaupyti ir savo sekėjams pristatyti tokius patiekalus, kuriuos išties nesudėtinga ir nebrangu pasigaminti namuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Žinomos moterys siūlo lengvai pagaminamų patiekalų, puikiai tiksiančių pusryčiams, idėjas.

Amelijos cukinijų ir varškės blynai

Įvairų, visavertį maistą savo šeimai įprastai ruošianti Amelija Jakučionė-Žliobė teigia, kad išlaidų maistui biudžetą seka nuolat, todėl apsiperkant atsižvelgia į prekių kainas ir ieško būdų, kaip sutaupyti. Tačiau – ne kokybės sąskaita.

„Noriu pirkti tai, ką mėgstu aš ir mano šeima, tuos produktus ir gaminius, kuriuos jau esame išbandę, o be kai kurių jau ir neįsivaizduojame savo mitybos raciono. Renkantis pamėgtus produktus ir „sutelpant“ į suplanuotą biudžetą maisto gaminimas man išlieka labai malonus“, – pasakoja trijų vaikų mama.

Sekmadienio pusryčiams receptų kūrėja siūlo išsikepti blynų.

Reikės:

300 g cukinijos,
šaukštelio druskos,
2 kiaušinių,
1–2 česnako skiltelių,
100 g varškės,
25 g kietojo sūrio,
mėgstamų prieskoninių žolelių,
40 g miltų,
pusės šaukštelio kepimo miltelių.

Padažui reikės:

200 g jogurto,
ketvirtadalio ilgavaisio agurko,
skiltelės česnako.

Paruošimas:

Sutarkuotą cukiniją sumaišykite su druska ir palikite pastovėti apie 15 minučių. Išplakite kiaušinius su traiškytu česnaku ir žiupsniu pipirų. Dėkite varškę, tarkuotą sūrį, žoleles ir sutrinkite šakute. Nuo cukinijų nuspauskite vandenį ir įmaišykite į tešlą kartu su miltais ir kepimo milteliais. Kepkite alyvuogių aliejuje. Padažui sutarkuokite agurką ir viską išmaišykite.

Indrės varškės apkepas

Tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė, būsima dietistė Indrė Trusovė pastebi, kad vienas dažniausių mitų, susijusių su sveika mityba, yra tai, jog maitintis sveikai yra labai brangu.

„Savo praktikoje, konsultuodama žmones mitybos klausimais bei bendraudama su sekėjais socialinių tinklų platformose, susiduriu su vyraujančiu įsitikinimu, kad sveika mityba yra prieinama ne visiems, nes sveikesni produktai kainuoja brangiau nei mažiau sveiki pasirinkimai. O juk tai tikrai nėra tiesa – sąmoningai apsiperkant, atsižvelgiant ir į produkto sudėtį, ir į kainą, sveikesnis maistas ilgainiui duos akivaizdžių privalumų sveikatos atžvilgiu, o piniginės tikrai nesuplonins“, – sako žinoma mitybos specialistė I. Trusovė.

Indrė siūlo pasigaminti varškės apkepą, kurio užteks net aštuoniems asmenims.

Reikės:

400 g pusriebės varškės,
5 kiaušinių,
300 g obuolių,
200 g bananų,
125 g ryžių,
50 g džiovintų spanguolių.

Paruošimas:

Išplakite kiaušinius, nulupkite ir sutarkuokite obuolius. Nulupkite bananus ir sutrinkite šakute iki vientisos masės. Išvirkite ryžius ir palikite atvėsti. Sumaišykite visus ingredientus. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes.

Gintarės omletas su daržovėmis ir šonine

Soc. tinkluose vystomo kanalo „Gyvenkime sveikiau“ autorė Gintarė Dragašiūtė sako, kad ir šiokiadienio, ir savaitgalio pusryčiams 4–5 asmenų šeimai visada labai tinka omletas, tik svarbu nepamiršti daržovių.

„Patiekalai iš kiaušinių – tikra pusryčių žanro klasika. Tačiau vis kitą skonį omletui suteiks garnyras. O norint suvartoti reikalingų daržovių kiekį vienai dienai bei suteikti patiekalui spalvų ir sodrių skonių, rekomenduoju rinktis būtent jas. Šaldytas ar šviežias, kokių tik turite, neužims daug laiko paruošti“, – pasakoja kulinarė.

Reikės:

3–4 didelių bulvių,
šviežių arba šaldytų daržovių mišinio,
šoninės,
10 kiaušinių,
gabalėlio sūrio,
žiupsnelio druskos ir pipirų.

Paruošimas:

Bulves supjaustykite kubeliais ir virkite maždaug 15 minučių. Apvirtas bulves sudėkite į kepimo skardą, tada ant jų suberkite šviežių daržovių gabalėlius arba atšildytą šaldytų daržovių mišinį. Viską užklokite šoninės juostelėmis, o ant viršaus supilkite kiaušinių plakinį, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių. Ištraukus iš orkaitės omletą apibarstykite tarkuotu sūriu.