Gyvenimas

2019.10.24 07:01

Skonis primena riešutus, bet dauguma lygina su bulvėmis: profesorė papasakojo apie topinambus

Ugnė Jonaitytė, LRT.lt2019.10.24 07:01

Nemažai žmonių topinambus vis dar gretina su bulvėmis, nors iš tiesų šios gėrybės yra visiškai skirtingos, pastebi prof. dr. Elvyra Jarienė. Topinambai nepaprastai naudingi žmogaus organizmui – jie gali pasitarnauti sergantiesiems cukriniu diabetu, širdies ligomis, norintiesiems sulieknėti ar pagerinti žarnyno veiklą.

Egzistuoja ne vienas topinambų sinonimas, pavyzdžiui, juos galima vadinti bulvinėmis saulėgrąžomis ar žieminėmis bulvėmis. Anot ekspertės, būtent iš tokių šios daržovės pavadinimo variacijų ir galėjo kilti klaidingas įsitikinimas apie topinambų ir bulvių giminystę.

„Jų negalima sulyginti, nes abiejų cheminė sudėtis yra visiškai skirtinga. Topinambai priklauso saulėgrąžų giminei, jų žiedas panašus ir kvepia panašiai kaip saulėgrąža“, – aiškina VDU Žemės ūkio akademijos Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto direktorė prof. dr. E. Jarienė.

Ji paaiškina ir kitus skirtumus – bulvės yra vienmetis augalas, kuris sodinamas pavasarį ir kasamas rudenį, o topinambai priskiriami daugiamečiams augalams.

„Jie peržiemoja, tada pavasarį stiebagumbiai vėl atgyja ir iš naujo pradeda augti. Jų derlių galima nuimti du kartus per metus – anksti pavasarį, vos atšyla dirvožemis, ir vėlyvą rudenį prieš prasidedant šalnoms – lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje“, – dėsto pašnekovė.

E. Jarienė patikina, kad šios daržovės skonis taip pat neprimena bulvės, veikiau asocijuojasi su lazdyno ar graikiniais riešutais. Tiesa, profesorė atskleidžia, kad tam tikrą ryšį tarp topinambų ir bulvių atrasti galima.

Pasirodo, 17 a. pradžioje į Europą iš gimtosios Šiaurės Amerikos atkeliavusius topinambus nukarūnavo būtent bulvės, kurios paplito ir užkariavo europiečių simpatijas maždaug 18 amžiuje.

Ir sergantiesiems, ir sveikiesiems

Žvelgiant iš maistinės pusės, topinambai netgi pranoksta bulves. „Jokiais būdais negalima atmesti bulvių, bet topinambai yra mažiau kaloringi. Savo sudėtyje jie neturi krakmolo, todėl gali būti laikomi dietiniu produktu lyginant su bulvėmis“, – komentuoja pašnekovė. Juose slypi ir daugiau baltymų.

Profesorės teigimu, topinambai ypač naudingi sergantiesiems cukriniu diabetu. Savo sudėtyje jie turi inulino, kuris pakoreguoja cukraus kiekį kraujyje. Taip pat į savo racioną šią daržovę verta įtraukti sergantiesiems širdies ligomis, turintiesiems žarnyno problemų. Topinambai išsiskiria kalio kiekiu, turi daug kalcio, magnio, natrio ir vitaminų.

Juose daug ląstelienos, kuri laikoma žarnyno šluota. Vis dėlto E. Jarienė įspėja, kad žmonės, kuriuos vargina pilvo pūtimas, užvalgę topinambų, gali jausti diskomfortą.

Dar neišpopuliarėjo

Ekspertė sako pastebėjusi, kad į topinambus dėmesį vis dažniau atkreipia jaunos šeimos, besirūpinančios vaikų maisto racionu, tačiau apskritai susidomėjimas jais auga lėtai.

Profesorei antrina ir jau dešimtmetį šias daržoves auginantis ūkininkas Petras Tiknevičius. Jis pasakoja topinambų savo pažįstamiems siūlęs net „už ačiū“, tačiau atsirasdavo vos vienas kitas norintis šių daržovių parsinešti namo.

Pasak ūkininko, tai, kad topinambų poreikio nėra, atsispindi ir parduotuvių lentynose. „Pavyzdžiui, didžiosiose parduotuvėse topinambų būna kokie keturi indeliai ir nelabai kas juos pastebi, o, tarkim, bulvių yra kelių rūšių ir joms skiriamą plotą galima kvadratiniais metrais matuoti“, – iliustruoja ūkininkas.

Pačiam P. Tiknevičiui idėją auginti topinambus pakišo mama. Dabar vyras siūlo ne tik šviežių topinambų, bet ir iš jų pagamintų traškučių ar miltų. Ūkininko teigimu, yra ne vienas būdas, kaip šias daržoves panaudoti virtuvėje: „Dažniausia klaida, kad, ruošdami topinambus, žmonės vadovaujasi įpročiais, susijusiais su bulvių ruošimu, pavyzdžiui, pradeda juos skusti.

To visiškai nereikia. Užtenka gerai nuplauti ir galima valgyti. Taip pat galima supjaustyti riekelėmis, padėti ant radiatoriaus ar įkišti į orkaitę. Ten apie 50 laipsnių temperatūroje palaikyti maždaug 10 valandų ir gausite traškučius.“

Taip pat skaitykite