Gyvenimas

2019.10.20 08:29

Užkandžiaujate vakarais – metate iššūkį skrandžiui: trys gardžių, bet lengvų užkandžių receptai

LRT.lt2019.10.20 08:29

Ruduo ir ilgėjantys vakarai keičia daugumos žmonių rutiną: lauke būname trumpiau, o namuose – ilgiau, todėl gali pasikeisti ir mūsų mitybos įpročiai. Daugiau laiko praleidžiant namų virtuvėje ar prie televizoriaus, dažniau kyla noras užkandžiauti. Maisto gamybos ekspertai atkreipia dėmesį į sveikus, paprastai pagaminamus, puikiai rudens vakarams tinkamus užkandžius.

Svarbiausia rudens vakarais nepadauginti maisto ir valgyti su saiku, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pastebi, jog dar vienas svarbus sveikos ir subalansuotos mitybos principas – vakare valgyti šviežių daržovių, salotų, kurios būtų kuo mažiau apdorotos.

„Patarčiau vengti daug natūralaus ar pridėtinio cukraus turinčių produktų: saldžių vaisių, varškės desertų, jogurtų su vaisiais ir panašiai“, – dėsto ekspertas. Pasak jo, užkandžiams labai tinka lengvai virškinamas ir gerai įsisavinamas maistas.

A. Poleninas siūlo tris nesudėtingus receptus, pagal kuriuos galima pasigaminti užkandžių, atitinkančių sveikos ir subalansuotos mitybos principus.

Cukinijų riekelės

Reikės:

1 nedidelės cukinijos,
alyvuogių aliejaus apšlakstymui,
prieskoninių žolelių,
tarkuoto kietojo sūrio.

Paruošimas

Supjaustykite nedidelę cukiniją plonomis juostelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite pasirinktomis prieskoninėmis žolelėmis ar jų mišiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 7-10 minučių, kol riekelės švelniai paruduos. Išėmus iš orkaitės apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

Grikių traškučiai

Reikės:

1 stiklinės grikių kruopų,
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių,
trečdalio stiklinės linų sėmenų,
poros šaukštų sezamo sėklų,
pusės stiklinės vandens,
6 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio druskos.

Paruošimas

Pirmiausia paruoškite grikius – užpilkite grikių kruopas vandeniu ir palikite mirkti apie 4 valandas. Sumalkite linų sėmenis, supilkite vandenį ir palikite mirkti, kol susigers vanduo ir mišinys taps panašus į želatiną. Sutarkuokite saldžiąsias bulves ir viską sumaišykite į vientisą masę.

Skardoje patieskite kepimo popierių ir ant jo plonu sluoksniu paskleiskite tešlą. Ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir pakočiokite kočėlu. Kepkite 15 minučių, 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Ištraukus, supjaustykite tešlą maždaug 5 centimetrų kvadratėliais. Tada traškučius įdėkite kepti dar 35-40 minučių, 150 laipsnių temperatūroje, iki kol jie taps sausi ir traškūs.

Brusketa su pomidorais

Reikės:

itališkos duonos čiabatos,
šviežių pomidorų,
alyvuogių aliejaus,
tarkuoto kietojo sūrio,
česnako,
konservuotų kukurūzų,
prieskoninių žolelių,
druskos ir juodųjų pipirų.

Paruošimas

Kubeliais susmulkinkite pomidorus, įmaišykite tarkuoto sūrio, kukurūzų, įberkite druskos, pipirų ir žolelių, porą šlakelių aliejaus. Riekelėmis supjaustykite čiabatą, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite susmulkintu česnaku ir kelios minutėms pašaukite į orkaitę.

Pomidorų masę dėkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktų riekelių. Sumuštinius galite papuošti ir paskaninti šviežio baziliko lapeliais.

Taip pat skaitykite