Gyvenimas

2019.10.15 06:56

30 metų daržoves ir vaisius raugiantys klaipėdiečiai siūlo išbandyti taip ruošti obuolius, slyvas ar česnakus

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2019.10.15 06:56

Ūkininkai iš Klaipėdos rajono jau tris dešimtmečius kaupia daržovių ir vaisių rauginimo patirtį. Jie siūlo ne tik įprastų raugintų agurkų ar kopūstų, bet ir kur kas įmantresnių skonių – raugintų česnakų ir slyvų, o su auditorija dalijasi obuolių rauginimo receptu.

Agurkai, saldžiosios paprikos, raudonieji pomidorai, obuoliai, šparaginės pupelės, slyvos, žalieji pomidorai, patisonai ir česnakai. Ir viskas yra rauginta natūraliu būdu, taip, kaip darydavo mūsų močiutės, aišku, jos neraugė česnakų, galbūt neraugė paprikų, slyvų, bet kad obuolius, agurkus – tai tikrai.

Ūkininkai Alanta ir Vytautas Zapalskiai daržoves ir vaisius raugia jau trisdešimt metų. Pradėjo dar su tėvais, perėmė receptus ir dabar neatsigina ragautojų.

„Pagrindinis konservavimo, raugimo būdas tai yra tiesiog vanduo ir druska. Ir prieskoniai, kurie auga ant medžių, ant krūmų, tie, kurie yra mūsų soduose“, – sako A. Zapalskienė.

Pašnekovė sako, kad sunku pirkėjus įtinkinti, jog acto čia nėra, viskas – kaip senovėje, tad nieko stebėtino, kad eksperimentuojant kartais tenka ir su karučiu keliauti į komposto krūvą.

Produktai rūgsta skirtingai: agurkai – kelias dienas, obuoliai – mėnesį, o česnakus rauginti tenka pusmetį, tad kartais rezultato laukti reikia labai ilgai.

„Dažniausiai būna nuolatinis netikėtumas, atriši statinę ir ką joje rasi, ar pasiteisins tavo svajonės, tavo įsivaizdavimas, kaip tai turėtų būti, ar skonis atitiks taip, kaip tu įsivaizdavai“, – kalba A. Zapalskienė.

Nors tėvai raugė tik agurkus ir kopūstus, ūkininkai ėmė eksperimentuoti ir dabar skonio receptorius kutena rauginti česnakai ar – naujausias atradimas – raugintos slyvos.

Ūkininkai atskleidžia, kad raugintus produktus būtina laikyti sūryme šaltai.

„Svarbiausia produktą laikyti atitinkamoje temperatūroje, geriausia – šaldytuve, nepamiršti virtuvėj ant stalo per naktį“, – pataria A. Zapalskienė.

Raugintos daržovės dabar itin populiarios – jos rekomenduojamos kaip sveikatos šaltinis. Kopūstai, agurkai, morkos, burokėliai, svogūnai – pigios daržovės, bet retas turi laiko raugti. Zapalskiai raugia ir įdomesnius daržo radinius, pavyzdžiui, patisonus.

Visas daržoves ir vaisius Zapalskiai augina patys, raugintus produktus patys ir išragauja: sako, niekad neatsivalgo raugintų obuolių, tad išduoda receptą: „Geriausiai tinka raugimui antaniniai obuoliai, žalieji prieskoniai, serbentai, vyšnių lapai ir sūrymas, kuris bus gaminamas iš druskos ir cukraus.“

10-čiai litrų vandens šeimininkė beria po 200 gramų cukraus ir druskos, dar rūgimui reikia ruginių miltų.

Sudėjęs obuolius, subėręs miltus ir užpylęs sūrymą, Vytautas maišą užriša ir laikys apie mėnesį – tiek laiko obuoliai rūgs. O raugintus juos galima išlaikyti iki kito sezono.

Visa paslaptis, pasak ūkininko, tinkamas temperatūros ir druskos santykis. O jam prireikia daugelio metų patirties.

Išsamiau – Jovitos Gaižauskaitės reportaže:

Daržovių ir vaisių rauginimas: ar bandėte rauginti česnakus, slyvas ar obuolius?