Gyvenimas

2019.10.10 20:45

Tarptautiniame šefų konkurse sublizgėjusios lietuvės patiekalą komisija prilygino meno kūriniui

Eimantė Juršėnaitė, LRT.lt2019.10.10 20:45

Tarptautiniame jaunojo šefo konkurse, kuriame susirenka jaunieji virtuvės talentai iš viso pasaulio, mūsų šaliai atstovavo Jonita Šeščilaitė. Iki pergalės jai pritrūko visai nedaug, tačiau mergina nenusimena – ji įgijo daug patirties, o konkurso teisėjai negailėjo liaupsių jos patiekalui, įkvėptam skaudžios jos močiutės istorijos.

Šiemet paraiškas dalyvauti konkurse pateikė daugiau nei 2,4 tūkst. jaunųjų šefų iš viso pasaulio. Todėl tarp devynių laimingųjų konkurso dalyvių atsidūrė ir praėjusių metų Lietuvos jaunojo šefo konkurso laimėtoja bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai priklausanti J. Šeščilaitė negalėjo patikėti savo sėkme. Konkursui ji ruošėsi kelis mėnesius, o jos mentoriumi tapo šefas Justinas Kapkovičius.

Trečiadienio vakarą Maskvoje pasibaigusiame konkurso regioniniame finale Jonita gamino patiekalą, kurį sukurti įkvėpė močiutės pasakojimai apie okupuotos Lietuvos kaimą, maisto trūkumą ir pačių augintus produktus.

„Močiutė sakė, kad žmonės su tinklais gaudydavo balandžius ir juos kepdavo. Žinoma, tais laikais valgyti balandžius buvo gėda, bet trūko maisto, todėl žmonės darė viską, kad išsiverstų. Be to, taip nuo lesimo apsaugodavo kviečių laukus“, – sako J. Šeščilaitė, konkurse gaminusi 3 būdais paruoštą balandį, patiektą su įvairiomis sezoninėmis lietuviškomis daržovėmis. „Juk anksčiau taip žmonės ir darydavo – prisirinkdavo rudenį daržovių, kad galėtų visą žiemą jas valgyti“, – pasakoja ji.

Šįkart Fortūna buvo palankesnė jaunajam šefui iš Rusijos Vitalijui Savelevui, kuris tapo regioninio finalo nugalėtoju ir vyks į didįjį konkurso finalą Milane. Tačiau Jonita džiaugiasi, kad nors ir nevyks į Italiją, ji buvo viena iš trijų rimčiausių pretendenčių nuskinti pergalę.

„Viskas turi pradžią ir pabaigą. Taip pat ir konkursas. Atidavę visas jėgas, iškelta galva grįžtame į Lietuvą. Šį kartą ne nugalėtojais, kurie keliaus į Milaną, bet nugalėtojais, kurie parodė vieną iš trijų geriausių rezultatų šiame pusfinalyje“, – taip savo socialiniame tinkle rašė ir auklėtinės pasiekimu besidžiaugiantis šefas J. Kapkovičius.

„Paskelbus laimėtoją ir teikiant apdovanojimą, komisijos nariai priėjo pasikalbėti ir pasveikinti visų dalyvių. Vienas teisėjų atskleidė, kad aršiausia kova vyko būtent tarp nugalėjusio Rusijos atstovo, suomių šefo ir manęs“, – portalui LRT.lt pasakojo J. Šeščilaitė.

Teisėjai gyrė ir merginos idėją, ir patiekalo išvaizdą. „Sulaukiau komplimentų, kad mano patiekalas priminė kone meno kūrinį. Teisėjų žodžiai ir toks jų įvertinimas man buvo labai malonus“, – patikino jaunoji šefė.

Mergina pasakojo, kad pasiruošimas konkursui buvo puiki proga dar labiau patobulėti, išmokti ir sužinoti daugiau naujų dalykų, įgyti patirties. „Be to, jau pats dalyvavimas konkurse labai daug davė, tai buvo savotiškas postūmis išeiti iš komforto zonos. Konkursas puiki proga pasitikrinti, kiek esi prisitaikęs dirbti su tuo, ką turi, ir pan.“, – pasakojo J. Šeščilaitė.

Konkurso tikslas, anot jos, ne tik patikrinti jaunųjų šefų gebėjimus, maisto ruošimo techniką ar pan., bet ir kūrybiškumą, idėjas. „Galbūt idėja net ir buvo vienas svarbiausių konkurso sudedamųjų dalių. Tarkime, šį finalą laimėjęs šefas patiekalą gamino iš paties augintų grybų.

Juos jis augina ant citrinos žievelės, todėl grybai įgyja naujų skonių. Jis pademonstravo, kaip savo užaugintus produktus galima panaudoti profesionalioje virtuvėje, atskleisti jų skonius“, – įspūdžiais dalijosi šefė iš Lietuvos.

Kulinarija ji susidomėjo dar mokydamasi mokykloje, tačiau dėl tuo metu dar vyravusių stereotipų, jog virėjo profesija neperspektyvi, Jonita pasirinko studijuoti Dailės akademijoje.

„Rašydama bakalauro darbą, vis galvodavau apie kulinariją ir maisto gamybą. Norėjau pamatyti, kaip atrodo profesionali virtuvė, kaip ten vyksta darbas. Į kulinariją įsitraukiau mažais žingsneliais: pirmiausia įsidarbinau picerijoje, po to nusprendžiau kreiptis į mokymosi centrą, kur vyko kulinarijos kursai. Praktiką atlikau pas šefą J. Kapkovičių, po jos ir likau dirbti su juo“, – apie sukauptą patirtį pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.

Stažuotis Jonita buvo išvykusi į Prancūziją, kur krūvis buvo išties nemenkas, – būdavo dienų, kai tekdavo dirbti po 16 valandų.

„Kai dirbau Prancūzijoje, Michelino žvaigždutę turinčiame restorane, pastebėjau, kad žmonės ten apsilanko ne šiaip pavalgyti, o veikiau paragauti ir patirti. Kol kas Lietuvoje klientai dažniau ateina tiesiog skaniai pavalgyti.

Žinoma, jau ir pas mus yra restoranų, kurių tikslas padovanoti patirtis, tačiau dažniau klientai kol kas nori tiesiog skaniai pavalgyti, atsižvelgia į porcijos dydį ir dažniausiai renkasi ganėtinai tradicinius patiekalus“, – palygina virtuvės šefė. Anot jos, kulinarija nėra vien tik maisto gaminimas, tai daug kūrybos reikalaujanti profesija, savotiškas menas.