Gyvenimas

2019.10.11 18:38

„Beatos virtuvėje“ – sveikatą gerinantys rauginti agurkai, pomidorai ir jūsų mėgstamų daržovių mišinys

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.10.11 18:38

Sveikas ir skanus daržovių išsaugojimo būdas – rauginimas – vėl grįžo į madą. Abukauskai iš Kauno rajono LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ rubrikoje „Giminės receptas“ pasidalijo keletu gudrybių, kaip užsiraugti įvairių gardžių daržovių, kurios visą žiemą gerins jūsų žarnyno sveikatą.

„Rauginimas – labai svarbus maisto išsaugojimo būdas ir tikrai populiarus Lietuvoje. Man atrodo, kiekviena šeima ar šeimininkė turi kokį nors slaptą rauginimo receptą, nors iš tiesų, kaip pasakoja Abukauskų šeima, rauginti yra visai paprasta“, – sako laidos vedėja Beata Nicholson.

Rauginimas grįžo į madą, tačiau Dalia Abukauskienė pažymi: pirmiausia – tai sveika. Abukauskų šeima raugia ir tradicines daržoves, tokias kaip agurkai, pomidorai, kopūstai, burokėliai, ridikėliai, tačiau jų raugintos daržovės gali ir gerokai nustebinti: šeima gali užraugti ir topinambus ar net paparčius.

„Rauginimas yra fermentacija, tai dalinis daržovės apdirbimas. Žaliai daržovei fermentuojantis, gaminasi pieno rūgštis, laktobakterijos. Tai jau iš dalies paruoštas maistas. Žarnyne taip pat vyksta fermentacija. Žarnynui daug lengviau baigti virškinti raugintą daržovę negu žalią“, – kalba D. Abukauskienė.

Pasak jos, kuo daugiau valgysite fermentuotų daržovių, tuo jūsų žarnynas bus sveikesnis. Jai antrina vyras Edvardas: „Netgi Japonijoje restoranuose po valgio duoda fermentuoto raugo išgerti, kad geriau skrandis suvirškintų maistą.“

Abukauskai pasidalijo trimis savo giminės receptais: kaip raugti agurkus, pomidorus ir daržovių mišinį.

Raugintiems agurkams reikės:

50 g akmens druskos

1 l vandens

krienų lapų

krapų

peletrūno

česnako skiltelių

agurkų

Raugintiems pomidorams reikės:

60 g akmens druskos

1 l vandens

krienų lapų

krapų

juozažolės

česnako skiltelių

vyšnių lapų

pomidorų

Raugintų daržovių mišiniui reikės:

40 g akmens druskos

1 l vandens

krapų

bazilikų

krienų lapų

česnako skiltelių

saldžiųjų paprikų

aitriųjų paprikų

rausvųjų svogūnų

morkų

brokolio

kukurūzų burbuolių

lapinių kopūstų

lapinių burokėlių

Gaminimo būdas – laidos įraše.

Rauginimas – ne tik madinga, bet ir labai sveika: raugti paparčiai ir ypatingi Abukauskų šeimos receptai
Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.