Gyvenimas

2019.10.05 21:59

Derinsite ketogeninę mitybą ir protarpinį badavimą – prireiks keliais dydžiais mažesnių drabužių

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.10.05 21:59

Šiais laikais sakoma, numesk svorio ir tapsi sveikesnis, nors iš tiesų tiesa priešinga: elkitės taip, kad būtumėte sveikesni, ir svoris nukris savaime. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas sako, kad sveikti pradedame nuo tos dienos, kai organizmas pereina į ketozės būseną, o tai pasiekti padeda riebalai.

Norite greitai sulieknėti taip, kad prireiktų keliais dydžiais mažesnių drabužių? Valgykite riebalus! Daktaras Unikauskas teigia, kad pasiekti tokio tikslo gali padėti ketogeninė mityba, kurioje vyrauja riebalai ir baltymai, o angliavandenių suvalgoma itin mažai. Jis papasakojo, ką dėti į skrandį, kad kiekvienas kąsnis tirpdytų jus erzinančius riebalus nuo jūsų klubų.

Kai valgote pagal ketogeninės mitybos principus, kūnas pereina į vadinamąją ketozės būseną. Tai būsena, kai organizmas vietoje to, kad energijai naudotų gliukozę, pradeda naudoti ketonines medžiagas, kurios gaminamos gausiai vartojant riebalus.

„Tam, kad organizmas pradėtų gaminti ketonines medžiagas, mes iš jo turime atimti kitą energijos šaltinį – gliukozę“, – pažymi jis.

Ketoninės medžiagos – tarsi švari energija, kaip ir vėjo jėgainės. Kodėl gliukozė nešvari? Daktaras Unikauskas yra ne kartą kalbėjęs apie tai, kokią siaubingą žalą dideli insulino kiekiai daro mūsų organizmui: skatina uždegimus, kraujagyslių ligas, nutukimą. Tačiau profesorius taip pat pažymi, kad normalus insulino kiekis mums labai naudingas.

Jeigu valgote daug angliavandenių, tampate ypač atsparūs insulinui, o jeigu tokios būsenos angliavandenius valgote ir toliau, insulino organizme visą laiką būna per daug. Bet jeigu pereinate prie ketogeninės mitybos, jūsų organizmas pereina į ketozės būseną. Atsisakius angliavandenių dėl ketozės proceso insulino organizme lieka tik tiek, kiek jo reikia – minimalus kiekis.

Štai ką padaro ketozė su mūsų organizmu, aiškina medikas. Nuo tos dienos jūsų kūnas pradeda sveikti visomis prasmėmis.

Šiais laikais, pasak A. Unikausko, kategorijos dažnai būna sukeistos vietomis: sakoma, numesk svorio ir tapsi sveikesnis. Iš tikrųjų yra atvirkščiai: elkis taip, kad būtum sveikesnis, o svoris nukris savaime.

Jeigu valgote dažnai, organizmas niekada neužsiims tokiais niekais, kaip jūsų vidinių atsargų energijai gauti naudojimu. Riebalų atsargų kiekvienas iš mūsų turime keliasdešimčiai parų.

„Numetus svorio automatiškai sveikesniu žmogumi netampama. Juk turime maitintis taip, kad gautume visų maistinių medžiagų. Kalorijų skaičiavimas – absoliučiai bevertis dalykas. Mes turime fokusuotis į maisto kokybę ir, aišku, į valgymo dažnį“, – pasakoja profesorius.

Geriausias būdas ketozei pasiekti yra protarpinis badavimas. Tai mityba, kai tarp valgymų daromos ilgos pertraukos. Daktaro teigimu, rečiau maitinantis maistinių medžiagų poreikis mažėja, nes kūnas nėra priverstas taip dažnai virškinti maisto.

„Jeigu jūs valgote dažnai, organizmas niekada neužsiims tokiais niekais, kaip jūsų vidinių atsargų energijai gauti naudojimu. O atsargų turime: gliukogeno, cukraus, atsargų mes galime sukaupti 8 valandoms, o riebalų atsargų kiekvienas iš mūsų turime keliasdešimčiai parų“, – faktu dalijasi A. Unikauskas.

Tad tam, kad organizmas pradėtų naudoti atsarginiu riebalus, būtina daryti nevalgymo pertraukas – štai tokiu būdu rūbų dydžiai pradeda kisti.

Dar vienas dalykas, kodėl taip svarbu laikytis protarpinio badavimo – tai augimo hormonas. Dėl šio hormono auga vaikai, o suaugusiųjų organizmas gali atsistatyti. Jis būtinas, kad nesunyktume, neprarastume raumenų masės. Protarpinis badavimas paskatina šio hormono gamybą net keliolika kartų – taip tikina profesorius.

„Mažėja ne tik mūsų svoris, bet mes ir gerai jaučiamės, ir būname sveiki, ir organizmas tampa pajėgus palaikyti visus audinius“, – kalba medikas.

Anot jo, valgyti žmogus turėtų tada, kai yra alkanas, o ne tada, kai taip rodo laikrodis: „Jeigu valgote pagal principą, kad dabar tiek valandų ir reikia pavalgyti – labanakt. Jūs nedeginate savo riebalų, nelieknėjate. Jūs turite jausti alkį.“

Pagrindinis ketogeninės mitybos ir protarpinio badavimo derinimo tikslas – tapti jautriam insulinui.

Daktaras pateikia testą, kuriuo tučtuojau galite pasitikrinti, ar turite per daug insulino: nuleiskite galvą žemyn, ir jei pamatysite atsikišusį pilvą – insulino per daug.

Kiti didelio insulino kiekio organizme požymiai:

– nuolatinis alkio jausmas tarp valgymų,

– aukštas kraujospūdis,

– aukštas cholesterolio kiekis,

– nuovargis (ypač po valgio),

– dėmesio stoka, suprastėjusi atmintis,

– slogi nuotaika.

Adaptacija vyksta nuo 3 iki 5 dienų. Kai dingsta alkis, vadinasi, prasidėjo ketozės procesas.

Tai kiek gi ko valgyti? Daktaras sako, kad turėtumėte valgyti taip: 5–10 proc. angliavandenių, 20 proc. baltymų ir net 65–70 proc. riebalų. Tačiau taip apskaičiuoti gali būti gana sudėtinga, tad jis papasakojo, kaip turėtų atrodyti jūsų lėkštė:

– pusė lėkštės – daržovių,

– ketvirtadalis lėkštės – riebalų,

– dar ketvirtadalis – baltymų.

„Laikytis keto mitybos nėra sudėtinga, tačiau, siūlau neužkibti ant prekybininkų kabliuko. Atsirado daugybė neva šiam mitybos principui „draugiškų“ produktų, tad pirkdami maistą visada skaitykite etiketes“, – perspėja medikas.

Jei laikotės ketogeninės mitybos, venkite šių trijų gana pavojingų ingredientų.

1. Maltodekstrinas. Šis saldiklis yra pagamintas iš kukurūzų ir kviečių, dažniausiai – genetiškai modifikuotų, be to, jame yra glifosato likučių. Matodekstrinas nėra įtrauktas į pridėtinio cukraus apibrėžimą, tačiau jo glikeminis indeksas – net 110 (cukraus – apie 75).

2. Dekstrozė – sintetinis cukrus, kurio glikeminis indeksas – 100.

3. Maltitolis – tai angliavandenių alkoholis, kurio glikeminis indeksas nuo 57 iki 70. Jame nėra cukraus, tačiau net 50 proc. šios medžiagos sudaro gryna gliukozė, kurios glikeminis indeksas – 100. Tai pats blogiausias cukraus alkoholis, pažymi medikas.

Visiems, kurie nori pereiti prie ketogeninės mitybos, A. Unikauskas turi keletą patarimų ir perspėjimų:

– vartokite obuolių actą – tai ypač padės skaidyti baltymus,

– kavą arba arbatą gerkite vieną kartą ir, jeigu nusprendėte tai daryti, darykite tai ryte arba gerkite kavą su sviestu,

– jeigu norisi užkandžiauti, vadinasi, jums reikia daugiau riebalų ir žalumynų – padidinkite riebalų kiekį,

– jei kaip išprotėję trokštate duonos, jums reikia daugiau B grupės vitaminų,

– geriausias laikas pratimams ir sportui – kai nevalgote, maždaug valandą prieš pirmą valgymą,

– adaptacija vyksta nuo 3 iki 5 dienų; kai dingsta alkis, vadinasi, prasidėjo ketozės procesas.

Plačiau – laidos įraše. Laidos viešnia – renginių organizatorė ir radijo laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė, kuri – puikus pavyzdys, kokią naudą teikia ketogeninė mityba. Taip pat mitybos ekspertė Rita Šilenskienė parodė, kaip išsikepti duoną nenusižengiant ketogeninės mitybos principams.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

„Klauskite daktaro“. Amžinosios lieknėjimo paslaptys: ketogeninės mitybos pagalba teks ieškotis keliais dydžiais mažesnių rūbų!