Gyvenimas

2019.10.02 14:27

Kai kurie valgomi grybai turi nuodinguosius antrininkus: kaip nesusipainioti

LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“, LRT.lt2019.10.02 14:27

Dauguma grybų turi savo antrininkus. Tai būna pavojinga, kai valgomo grybo antrininkas yra nuodingas ir nepatyręs grybautojas jo paragavęs gali apsinuodyti, LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ sako Mokinių neformaliojo ugdymo centro Gamtos skyriaus vadovas Almantas Kulbis.

„Tarkime, daugelio mėgstama žalsvoji ūmėdė yra labai panaši į nuodingąją savo antrininkę žalsvąją musmirę. Nepatyrusiam grybautojui atskirti šiuos du grybus gali būti sudėtinga, tad jei nesate visiškai tikras, rizikuoti nereikėtų“, – pataria A. Kulbis.

Jo teigimu, ne visi grybai „dvyniai“ būna nuodingi. Pavyzdžiui, voveraitė garsėja puikiu kvapu ir skoniu, o jos „sesuo“ voveraitinė guotelė, liaudyje dar vadinama netikrąja voveraite, nėra tokia skani, tačiau nėra ir nuodinga. „Jei prisirinkote ne baravykų, o aitriųjų pušinbaravykių – grybas nenuodingas, tačiau patiekalo skoniui gali pakenkti“,– sako A. Kulbis.

Daugiau apie grybus „dvynius“ ir tuos, kuriuos reikėtų palikti miške – vaizdo įraše.

Grybai dvyniai, kurių geriau nesupainioti