Alyvuogių aliejus – neatsiejama Viduržemio jūros pakrantės virtuvės ir kultūros dalis. Čia puoselėjamos senosios jo gamybos tradicijos, aliejaus vartojama daug, o patys alyvmedžiai, galintys išgyventi ir iki tūkstančio metų, – gerbiami. Rugsėjo 30-oji – alyvuogių aliejaus diena.
Egzistuoja keli šimtai alyvmedžių rūšių, tačiau tik kelios jų yra naudojamos komerciniais tikslais.
Alyvuogių aliejaus skonis, kvapas ir spalva priklauso nuo daugybės faktorių: alyvuogių rūšies, vietovės ir žemės, kurioje auga alyvmedžiai, sudėties, aplinkos faktorių bei oro sąlygų, alyvuogių prinokimo, derliaus nuėmimo laiko ir metodų, aliejaus spaudimo būdų, pakavimo ir sandėliavimo niuansų.

Todėl tos pačios rūšies alyvuogės, užaugintos skirtinguose regionuose, yra skirtingo skonio bei aromato. Pikčiausiais alyvuogių aliejaus priešais laikoma šviesa ir aukšta temperatūra. Tuomet aliejus oksiduojasi ir įgyja nemalonų kvapą bei skonį. Kad taip neįvyktų, patariama laikyti aliejų tamsaus stiklo buteliuose vėsioje vietoje.

Beje, daugiausia alyvuogių aliejaus suvartoja graikai – alyvuogių aliejaus per metus vienam žmogui šioje šalyje tenka apie 20 litrų.
Išsamiau – reportaže (nuo 50.40)