Įpusėjus rudeniui „Maisto bankas“ pildosi sezoninėmis daržovėmis, kurios nebūtinai keliauja tiesiai skurstantiesiems. Čia jau kurį laiką gaminamos įvairios uogienės ar troškiniai iš tokio maisto, kuris nebeatrodo gražiai, bet vis dar yra maistingas. Obuolių, moliūgų ar cukinijų bagažinėmis atgabena iš sodų grįžtantys žmonės.
„Maisto banko“ šefas Ovidijus sako sukūręs apie 50 receptų, kaip gaminti įvairias uogienes, sriubas ar kitokius konservus. Viskas iš tokių vaisių ir daržovių, kuriuos atiduoda prekybos centrai – produktai nebeatrodo estetiškai, bet tebėra skanūs ir maistingi.
„Kiekvienas rytas yra iššūkis, nes niekada nežinau, ką aš gausiu šiandien, rytoj, gal aš gausiu svogūnų, rytoj – grybai, poryt tik bananai“, – sako „Maisto banko“ šefas Ovidijus Norvilas.
Anksčiau jis dirbo teisininku, vėliau nusprendė išbandyti save ir virtuvėje. Šiandien jis verda obuolius, o rytoj – grikių ir daržovių troškinį.

Šefas sako, kad į stiklainius dažnai patenka ir egzotiškų vaisių, kurių paramos gavėjai imti paprastai vengia, nes nežino, ką su jais daryti.
„Kol kas figų tiek neturėjome, kad būtų galima padaryti figų džemą, bet pasifloros eina pas mus į visus džemus, įvairias tropines uogienes, citrusinių pagardus, neblogai tinka į obuolių tyres. Ar tai bus lietuviška gervuogė, ar bananas, ar pasiflora, mes randame kur jį panaudoti“, – sako O. Norvilas.

Įvairias tyres ir troškinius „Maisto bankas“ gamina jau beveik metus. Sezoninių gėrybių atveža tiek ūkininkai, tiek pavieniai žmonės, pilnomis bagažinėmis moliūgų ar cukinijų. Nors tai greitai gendančios daržovės, „Maisto banko“ atstovai teigia, kad geriau atvežti jiems, negu išmesti.
„Negalima maisto išmesti, kai daliai žmonių tas maistas gali patekti ant stalo. Dėl to kalbėti, kad pertekliaus metu, sezono metu, galima palikti dalį maisto gyvūnams, patręšti dirvas ar paversti biokuru, nėra teisinga, nes maistas auginamas, kad žmogui ant stalo pakliūtų“, – sako „Maisto banko“ plėtros vadovas Vaidotas Ilgius.

Lietuvoje, kas penkta šeima rizikuoja patirti skurdą, kas septintas žmogus valgo nevisavertį maistą.
Išsamiau – Izabelės Pukėnaitės reportaže (nuo 02.10 min.):