Gyvenimas

2019.09.15 08:07

Daržovės desertuose: netikėtos variacijos, kurios patiks visai šeimai

4 receptai
LRT.lt2019.09.15 08:07

Ne tik vasara, bet ir atėjęs ruduo dovanoja ypač gausų šviežių ir spalvingų daržovių derlių. Nors daržoves nuo seno esame įpratę naudoti kaip ingredientą prie mėsos, žuvies ir kitų sotesnių patiekalų, tačiau jas panaudoti galima kur kas originaliau – desertuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Morkų pyragas, moliūgų sausainiai ar drėgnas šokoladinis burokėlių „brownie“ – tik vieni iš nedaugelio daržovių desertų, kuriuos galima pasigaminti namuose ir atrasti daržo ar sodo gėrybių skonį iš naujo.

Rudeninių desertų valgiaraštyje – sezoninės daržovės

Pastaraisiais metais daržovės tapo itin populiarios dėl besikeičiančių žmonių mitybos įpročių. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, vis daugiau lietuvių jas pradėjo valgyti ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir naudoti įvairių kepinių – keksų, pyragų, sausainių ar tortų gamyboje.

Vis tik daržovių valgymas dar daugeliui tautiečių asocijuojasi su salotomis ar garnyru, tačiau, pasak N. Juchnevič, desertų meniu kontekste labiausiai populiarėja pyragai su tradicinėmis daržovėmis.

Cukrų keiskite į natūralius saldiklius

Maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė pastebi, kad daržovių naudojimas desertų gamybai – itin sena tradicija, kurią lietuviai tiesiog buvo primiršę. Tiesa, A. Matulevičiūtė pastebi, kad gaminant tokį desertą reikia neapsigauti – jis vis vien išlieka desertu.

„Be abejo, desertai su daržovėmis iš esmės yra labiau sveiki ir naudingi žmogaus organizmui. Vis tik, kalbėdami apie juos, turime žiūrėti ne tik į maistinę vertę, bet į tai, kaip ir su kuo yra gaminamos daržovės. Gaminant daržovių desertą, karštis kai kurias medžiagas, pavyzdžiui, vitaminus gali paveikti, o kitoms nieko nepadaro, tad reiktų atsižvelgti į gaminimo temperatūrą.

Taip pat itin svarbu atidžiai žiūrėti į receptų sudėtį, nes jei juose daržovių yra mažiau nei cukraus ar miltai yra paprasti, ne viso grūdo, toks desertas vargu ar bus sveikesnis“, – sako A. Matulevičiūtė.

Maisto ekspertė pataria cukrų keisti į datules, miltus – į riešutus arba rinktis įdomesnius bei sveikesnius, pavyzdžiui, bolivinių balandų, rudųjų ryžių ar kokosų miltus.

„Taip pat siūlyčiau desertų gamyboje išbandyti avokadą, sojų varškę, kokosų aliejų, kakavos sviestą ar bananą vietoje kiaušinio. Toks desertas taps tinkamas žmonėms, netoleruojantiems glitimo, pieno produktų ar propaguojantiems vegetarinę mitybą.

Dažnai tokie desertai yra sveikesni dėl to, kad juose naudojami neperdirbti produktai, taip pat gausu vaisių, sėklų ir riešutų. Pastebiu, kad šiuo metu vis dar populiarūs žaliavalgiški tortai, kuriems naudojami įvairių daržovių pertepimai – agurkų, burokėlių ar saldžiųjų bulvių“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Šokoladinis avokadų pyragas be cukraus

Reikės:

2 vnt. avokadų;

3 vnt. kiaušinių;

150 g miltų;

50 g sviesto;

4 valg. šaukšt. medaus;

2 valg. šaukšt. kakavos;

1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;

1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

Ištirpinkite sviestą, o avokadų minkštimą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tuomet ištirpintą sviestą išplakite su kiaušiniais, vanilės ekstraktu, medumi ir trintais avokadais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, o į avokadų masę suberkite miltų mišinį, kakavą ir viską gerai išmaišykite. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi ir supilkite gautą masę. Dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Desertiniai saldžiųjų bulvių triufeliai

Reikės:

400 g kreminės saldžiųjų bulvių košės;

200 g juodojo šokolado drožlių;

1 arbat. šaukšt. vanilės;

100 g kokosų drožlių arba smulkiai supjaustytų riešutų.

Gaminimas:

Į nedidelį atskirą dubenėlį sudėkite šokolado drožles. Jas ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje. Kai šokolado drožlės visiškai ištirps, į tą patį dubenėlį dėkite bulvių košę, berkite vanilę ir viską labai gerai išmaišykite.

Gautą mišinį įdėkite į šaldytuvą ir leiskite jam sustingti. Vėliau iš mišinio suformuokite norimo dydžio rutuliukus ir ant jų berkite kokoso drožlių arba smulkiai pjaustytų riešutų. Gautus rutuliukus sudėkite ant skardos ir dėkite į šaldytuvą, kad jie sustingtų.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Reikės:

300 g viso grūdo avižų miltų;

50 g kakavos miltelių;

¼ arbat. šaukšt. druskos;

200 g juodojo šokolado;

100 g kokosų aliejaus;

3 kiaušinių;

2 arbat . šaukšt. vanilės ekstrakto;

200 g datulių pastos;

1 vidutinio dydžio smulkiai tarkuoto burokėlio.

Gaminimas:

Cukrų su kiaušiniais bei vanilės ekstraktu išplakite iki putų. Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite juodąjį šokoladą su kokosų aliejumi. Tuomet kitame dubenyje sumaišykite likusius ingredientus – miltus, kakavą ir druską.

Galiausiai viską sudėkite į vieną dubenį ir išmaišykite. Pabaigoje sudėkite tarkuotą burokėlį ir dar kartą viską išmaišykite.

Tada kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite gautą tešlą. Burokėlių pyragą su šokoladu kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepus pyragą, ištraukite jį iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti.

Moliūgų sausainiai-keksiukai

Reikės:

300 g moliūgo;

150 g cukraus;

4 valg . šaukšt. aliejaus;

2 kiaušinių;

50 g varškės;

350 g miltų;

1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Dėkite į verdantį vandenį ir trumpai pavirkite, o jam išvirus – sutrinkite jį trintuvėje. Tada atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir ten pat sudėkite varškę, moliūgo tyrę ir prieskonius.

Papildomai sausainių masę galite pagardinti vaniliniu cukrumi, cinamonu ar kardamonu. Tuomet sudėkite miltus ir kepimo miltelius ir pradėkite minkyti tešlą.

Jeigu tešla gavosi kieta – iškočiokite ją ir sausainius išspauskite formelėmis, o jei tešla minkšta – šlapiu arbatiniu šaukšteliu išdėliokite tešlos kauburėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba dėkite į keksiukų formeles. Moliūgų sausainius kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Iškepusiems sausainiams leiskite šiek tiek atvėsti.