Gyvenimas

2019.09.12 21:26

Laikas traukti pomidorus iš pintinių – šios daržovės nauda ypač apsidžiaugs širdininkai ir rūkaliai

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.09.12 21:26

Pomidoras – tokia įprasta daržovė ant mūsų stalų, kad nė nebesusimąstome, ar ji tikrai verta atsidurti pietų lėkštėse ir kodėl ją gali būti naudinga valgyti. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo apie pomidorus, kurie padės ir širdžiai, ir kraujui, ir virškinimui, ir akims, ir net odai.

Metas į daržovę, kuri kasdien guli kone ant kiekvieno iš mūsų stalo, pažvelgti kitaip. Tai nėra vien gardi sodo gėrybė – šios daržovės nauda neabejotina, o ja ypač apsidžiaugti turėtų tie, kurie rūko, ir tie, kurie turi problemų su širdimi, taip sako gydytojas.

Visų pirma, pomidorai – gausūs antioksidantų. Juos valgyti verta jau vien dėl to, kad pomidoruose daug likopeno, priklausančio karotenoidų grupei ir efektyviai padedančio neutralizuoti vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus.

„Niekam ne paslaptis, kad pomidoruose gausu vitaminų ir mineralų. Viename pomidore yra iki 40 proc. vitamino C dienos normos. Jame taip pat gausu vitamino A ir kalio, nemažai B grupės vitaminų“, – vardija A. Unikauskas.

Pomidorai skatina kraujo krešėjimą. Tai padaryti padeda šiose daržovėse esantis vitaminas K. Būtent jis būtinas kraujo krešėjimui.

Pomidorai kovoja su nitrozaminais, kurie yra pagrindiniai kancerogenai, randami cigaretėse.

Šia pomidorų savybe ypač turėtų apsidžiaugti rūkaliai – pomidorai mažina rūkymo sukeltą žalą. „Kumaro ir chlorogeninė rūgštis, esanti pomidoruose, kovoja su nitrozaminais, kurie yra pagrindiniai kancerogenai, randami cigaretėse. Taip pat kancerogenų poveikį mažina didelis vitamino A kiekis“, – pažymi profesorius.

Pomidorai padės ir akims, nes jie gerina akių sveikatą ir regėjimą, stabdo geltonosios dėmės degeneraciją, užkerta kelią naktiniam aklumui.

Tai ir tikra pagalba geram virškinimui. Pomidoruose esančios skaidulos itin teigiamai veikia žarnyną ir mažina vidurių užkietėjimą.

Visi žinome: valgysime daug druskos – kraujo spaudimas didės, o kalis – kaip priešnuodis.

„Pomidorai turi nemažai naudingų savybių, tačiau ši, mano manymu, viena iš svarbesnių. Jie mažina kraujo spaudimą. Valgomi kasdien pomidorai mažina hipertenzijos riziką“, – teigia A. Unikauskas.

Tačiau gydytojas pažymi – negalvokite, kad širdžiai padės tik pomidorai. Viso to esmė – pomidoruose esantis įspūdingas kalio kiekis, tad visi produktai, kurie turi kalio, padeda mažinti kraujo spaudimą.

„Jie padeda padaryti kraujagysles elastingesnes. Kalis yra natrio – natrio chlorido, druskos – antagonistas. Visi žinome: valgysime daug druskos – kraujo spaudimas didės, o kalis – kaip priešnuodis“, – teigia medikas.

Pomidorai turi ir dar vieną kiek netikėtą savybę. Jie padeda palaikyti sveikus dantis, kaulus ir plaukus, gerina odos būklę, o pomidorų sultys pasitarnaus nudegus odą saulėje.

Daktaras Unikauskas labiausiai mėgsta valgyti pakaitintus pomidorus. Kodėl? „Esu diedas, – sako jis. – O iš pakaitinų pomidorų daugiau pasisavinama likopeno, kuris yra naudingas vyrams dėl prostatos sveikatos.“

Kokių patiekalų su pomidorais pagaminti, kad juos valgytų net ir didžiausi skeptikai? Kaip paruošti pomidorus, kad galėtumėte jais mėgautis ir žiemą? Netikėti patiekalai iš pomidorų – keksiukai, duonelė, pomidorų padažas be cukraus – laidos įraše.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Daugiau nei tik daržovė: kokią naudą teikia pomidoras bei kodėl jų nemėgsta Edita Mildažytė?