„Avokadas beveik taip pat greitai suteikia energijos, kaip šokoladinis batonėlis“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ tikina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pats laikas įsidėmėti, kokie riebalai visai nepavojingi, ir papildyti jais savo racioną, nes riebalus būtina valgyti, tik svarbu žinoti, kuriuos.
Sveikieji riebalai, anot A. Unikausko, yra gerai, tik nemažai žmonių vis dar bijo riebalų maiste dėl būsimų širdies problemų, todėl stengiasi riebalus išimti iš savo raciono maksimaliai.
„Laimė, sveikieji riebalai pamažu reabilituojami kaip naudingi mūsų sveikatai, kraujagyslėms ir širdžiai. Vartodami geruosius sveikuosius riebalus ne tik geriau jausitės, lieknėsite, bet ir užkirsite kelią kai kurioms ligoms“, – pažymi profesorius.
Valgydami sviestą ne storėsite, o lieknėsite.

Kiekvieno namuose esantis sviestas – puikus sveikųjų riebalų šaltinis. Jame gausu vitaminų A, E, K2, konjuguotos linolo rūgšties, kuri padeda deginti riebalus. Taip pat sviestas yra sočiųjų riebalų šaltinis. Tad valgydami šį produktą ne storėsite, o lieknėsite, taip tikina medikas.
A. Unikauskas atskleidė, kad net į puodelį kavos įsideda gabalėlį sviesto. Nuo jo kava ne tik pasidaro švelnesnė – toks, kad ir keistas, derinys padeda kovoti su alkiu, kuris kai kuriuos užklumpa išgėrus puodelį kavos. Taip pat tai riebalas, kuris nesugriaus tam tikrų mechanizmų, susijusių su insulino išskyrimu.

Avokadas – vienas iš geriausių sveikųjų riebalų šaltinių. Jame – net 20 g riebalų, kurių didesnė dalis yra vidutinio ilgio trigliceridų grandinės. Tai, pasak gydytojo, tokie riebalai, kuriuos organizmas sugeba greitai pasiimti.
„Avokadas beveik taip pat greitai suteikia energijos, kaip šokoladinis batonėlis. Taip pat tai sveika, nes neiššaukia insulino išsiskyrimo“, – pažymi A. Unikauskas.
Be to, avokadą labai patogu valgyti – tiesiog įsimeskite į rankinę pietums, perpjaukite, užbarstykite šiek tiek druskos ir galite tiesiog taip valgyti.

Kiaušiniai. Juose gausu vitaminų A, B, D bei cholino (vitamino B4), kuris naudingas smegenims. Taip pat kiaušiniai yra antioksidantų šaltinis.
Kai sumažinate uždegimų reakcijas savo organizme, kartu sumažinate įvairių ligų riziką.
Dar vienas puikus gerųjų riebalų šaltinis – riebi žuvis: silkė, lašiša, sardinės turi daug dokozaheksaeno rūgšties, vienos iš omega-3 riebalų rūgščių. Ji svarbi smegenų ir širdies sveikatai.

Alyvuogių aliejus mažina uždegimą, kartu ir vėžio riziką. „Kai sumažinate uždegimų reakcijas savo organizme, kartu sumažinate įvairių ligų riziką, tokių kaip artritas. Alyvuogių aliejuje – 73 proc. oleino rūgšties. Taip pat alyvuogių aliejus yra puikus įvairių salotų padažų pakaitalas“, – kalba medikas.
Kokosų aliejuje gausu vidutinio ilgio grandinės trigliceridų, kurie mažina alkio jausmą ir pagerina riebalų deginimą. Šie trigliceridai kepenyse lengvai virsta ketonais, kuriuos jūsų organizmas gali panaudoti kaip organizmo kurą. Ketonai – puikus kuras jūsų smegenims ir kūnui, sako profesorius.

Taip pat, pasak A. Unikausko, visuose riebiuose pieno produktuose gausu fermentų, riebalų, probiotikų.
Gydytojas sąmoningai atskyrė sviestą nuo riebių pieno produktų, nes būtent sviestas turi daug unikalių, tik jam būdingų savybių. „Noriu pabrėžti, kad kalbame apie „nenuriebintus“ pieno produktus, nes daugelis mėgsta pirkti liesus pieno produktus, kuriuose vietoje riebalų dažnai įdėta cukraus“, – perspėja daktaras.

Dar vienas gerųjų riebalų gausus produktas – riešutų sviestas. Ir visai nesvarbu, ar migdolų, ar makadamijų, ar tiesiog žemės riešutų. Jame bet kokiu atveju bus daug gerųjų riebalų.
Juodasis šokoladas – ne tik gerųjų riebalų šaltinis. Jame gausu antioksidantų, taip pat sočiųjų riebalų rūgščių.
Nereikia bijoti riebalų – juos būtina valgyti. Tik svarbu atskirti geruosius nuo blogųjų.

Tad įsidėmėkite šį gerųjų riebalų šaltinių sąrašą ir vartokite šiuos produktus, nes jie palankūs jūsų organizmui:
– sviestas,
– avokadai,
– kiaušiniai,
– riebi žuvis,
– alyvuogių aliejus,
– kokosų aliejus,
– riebūs pieno produktai,
– riešutų sviestas,
– juodasis šokoladas.

„Nereikia bijoti riebalų – juos būtina valgyti. Tik svarbu atskirti geruosius riebalus nuo blogųjų, hidrintų“, – pažymi A. Unikauskas.
Plačiau – laidos įraše.
Taip pat skaitykite
Parengė Indrė Česnauskaitė.