Gyvenimas

2019.09.05 10:34

Skonio fejerverku burnoje virstančioms Berlyno dešrelėms – 70 metų

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2019.09.05 10:34

Garsiosioms Berlyno dešrelėms su kario kečupu – 70, tad miestas jų gimtadienį paminėjo smagiai ir skaniai. Vokietijos sostinės neįmanoma įsivaizduoti be šio paprasto ir sotaus patiekalo, bet tokių dešrelių nebūtų, jei vokiečiai nebūtų pralaimėję karo.

Vokietijoje yra tūkstančiai rūšių keptų dešrelių vadinamų „bratwurst“, bet būtent ši rūšis – virtų, o po to keptų dešrelių apipiltų kečupu ir apibarstytų kario milteliais, išgarsino ne tik Berlyną, bet ir visą Vokietiją. Tai – garsiosios Berlyno „currywurst“.

„Svarbiausias dalykas – aukščiausios kokybės padažas. Be to, mes dedame į dešreles jautienos ir kasdien vežamės šviežios produkcijos. Po to – mūsų naminis aštrus padažas – kario kečupas. Burnoje tai virsta skonių fejerverku“, – sako vieno Berlyno restorano savininkas George Bier.

Oficialioje Berlyno istorijoje „carrywurst“ atradėja laikoma legendinė Herta Heuwer. Tai ji 1949-ųjų rugsėjį vakarų Berlyno kvartalo Šarlotenburgo gatvėje pradėjo pardavinėti keptas dešreles su kečupu, apibarstytas kario miteliais ir su mažyte medine šakute, kad būtų patogiau valgyti.

Tokių pokario metais deficitinių pagardų ji greičiausiai gavo iš šią dalį miesto okupavusių britų kareivių. Dešrelės patiko ir Herta pardavinėjo „carrywurst“ pavadintas dešreles su savo patentuotu padažu iki 1974-ųjų.

Garsiųjų dešrelių nesustabdė net geležinė šaltojo karo laikų uždanga. Jas taip pat sėkmingai kepė ir pardavinėjo ir buvusiame rytų Berlyne.

Tokioje didelėje ir turtingoje šalyje „carrywurst“ tapo beveik savarankiška maisto pramonės šaka. Per metus čia suvalgoma apie 800 mln. tokių dešrelių – ir restoranuose, ir gatvėse, ir iš parduotuvių greito maisto skyrių.

Išsamiau – Sauliaus Masalsko reportaže (nuo 01.34 min.):

Žinios. Berlyno neįmanoma įsivaizduoti be šio paprasto ir sotaus patiekalo: „bratwurst“ išgarsino Vokietijos sostinę