Gyvenimas

2019.09.01 17:48

Gaminame žemaitišką spirginę: tradiciniam patiekalui reikės tik 3 ingredientų

žiūrėkite reportažą
LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“2019.09.01 17:48

Kiekvienas Lietuvos etnografinis regionas, bendruomenė turi tik jai būdingą ir protėvių laikus menantį tradicinį patiekalą. Žemaičiams tokia yra spirginė, dar vadinama kanapine. Pasak muziejininkės L. Arlauskienės, spirginė yra lengvai pagaminama ir labai sveika.

Dabar kanapių sėklomis ir linų sėmenimis prekiaujama ne tik specializuotose parduotuvės, bet ir didžiuosiuose prekybos centruose, tad pagaminti spirgynę nesudėtinga. Muziejininkė L. Arlauskienė nurodo tik 3 produktus, kurių prireiks gaminant tradicinę spirginę:

– linų sėmenų;

– kanapių ir kmynų sėklų;

– druskos.

Atsižvelgiant į 21 amžiaus virtuvės madas, spirginė puikiai tinka ir veganišką mitybą propaguojantiems žmonėms.

Kaip pasigaminti žemaitišką spirginę – vaizdo įraše (nuo 1.27 min.):

„Labas rytas, Lietuva!“ I dalis. Lietuvos dvarai: Mykolo Oginsnio rūmai ir jų sienų saugomos paslaptys