Gyvenimas

2019.08.08 18:24

Europos ir Afrikos šalių kulinarinėje knygoje – Vytenio Andriukaičio šaltibarščių receptas

LRT.lt2019.08.08 18:24

Dažnai keliautojai, atvykę į svečią šalį, nori paragauti tradicinių patiekalų. Maistas išties gali sujungti skirtingų kultūrų, religijų ar rasių žmones. Europos Sąjungos delegacija prie Afrikos Sąjungos išleido knygą, į kurią sudėjo Europos ir Afrikos šalių tradicinių patiekalų receptus. Kokio lietuviškas receptas atsidūrė šioje kulinarinėje knygoje?

Taip, tai – šaltibarščiai. Leidinyje rašoma, kad Lietuvos tradicinis patiekalas yra sveikas ir labai lengvai pagaminamas, o kiekvienas žmogus šaltibarščius gamina savaip.

Knygoje savuoju šaltibarščių receptu dalijasi už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys Vytenis Andriukaitis, kuris šį patiekalą ruošė savo kolegoms Briuselyje.

Receptų knygoje puikuojasi ir V. Andriukaičio nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas gaminantis šaltibarščius.

Latvijai receptų knygoje atstovauja jų tradicinis patiekalas „piragi“. Taip vadinami mažyčiai koldūnai, kurie gali būti su maltos mėsos, kumpio ir svogūnų, rečiau – daržovių ir sūrio įdarais. Tradiciniai koldūnai gali būti patiekiami sultinyje arba apkepti aliejuje.

Lenkai, kaip ir latviai, siūlo paragauti lenkiškų koldūnų, vadinamų „pierogi“, su raugintų kopūstų įdaru.

Estai leidinyje dalinasi balto voveraičių padažo receptu. Šis nesunkiai pagaminamas patiekalas yra valgomas su virtomis arba trintomis bulvėmis. Iš tiesų bulves estai ypač mėgsta, todėl jų galima rasti kone kiekviename patiekale. O prie jų dažnai patiekiamas baltasis padažas, kuris gaminamas iš lašinių, miltų ir grietinės.

Knygoje netrūksta ir egzotinių patiekalų receptų. Pavyzdžiui, Kongo Respublikoje mėgstamo patiekalo „Saka Saka“, be kurio neapsieina nė viena šventė, arba Eritrėjoje gaminamos ankštinių augalų pastos, vadinamos „hilbet“.

Susipažinti su Afrikos ir Europos tradicinių patiekalų receptais galite paspaudę čia.

Taip pat skaitykite