Gyvenimas

2019.08.04 14:02

Pietūs kaip viduramžiais: „lazankės“, savaitę ruošiama grietinė, o vietoj servetėlės – staltiesės kraštas

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2019.08.04 14:02

Tik įsivaizduokite, kaip rytas ar popietė atrodytų viduramžiais. „Ir stalą paruošti užtruktų tiek, kiek anais laikais“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ sako Vilija Petkūnienė ir Gitana Zaviežienė iš Panevėžio rajono, parengusios edukacinę programą apie viduramžių Lietuvos valgymo įpročius.

Kol Panevėžio miestas ir rajonas diskutuoja kaip į šį kraštą pritraukti daugiau turistų, Naujamiesčio miestelyje dvi moterys vos spėja priimti svečius iš visos Lietuvos bei užsienio šalių. V. Petkūnienė bei G. Zaviežienė prieš metus pristatė edukacinę programą, kurioje atgyja viduramžių Lietuvos valgymo kultūra.

Esminiu atspirties tašku tapo į V. Petkūnienės rankas patekusi profesoriaus Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė“.

„Labai sudomino ne tik patiekalai, receptai, bet ir pats etiketas, kaip žmonės elgdavosi prie stalų tuo laikmečiu, kaip stalus serviruodavo, kaip pateikdavo maistą, ir, žinoma, visokios, įvairios pikantiškos detalės, kurios mums dabar kelia nuostabą, šiandien atrodo keistai“, – pasakoja V. Petkūnienė.

Sužadintas smalsumas neatlėgo. Vilija idėją papasakojo vietos verslininkei Gitanai ir vos per kelis mėnesius moterys parengė edukacinę programą labai intriguojančiu pavadinimu – „Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu“.

„Lietuviškas skonis – tai produktai, iš kurių viduramžiais lietuviai gamino. Smalsumo pagardai į lietuvišką virtuvę atėjo per karo žygius, per santuoką su kitataučiais, per mūsų didikus, kurie samdė virėjus iš užsienio, per atsivežtus belaisvius ar kitataučius, atvykusius gyventi į mūsų šalį savo noru.

Ir, žinoma, kiekvienas atvykęs čia gyventi, atvažiavo su savo papročiais, tradicijomis ir su savo virtuve. Iš tiesų lietuviška virtuvė yra labai persipynusi su kitų tautų virtuvėmis“, – pasakoja idėjos autorė.

Programą lankytojams naujamiestietės pristato duetu. Vilija svečius vaišina istoriniais faktais, įdomybėmis, o Gitana sukasi virtuvėje. Idėjos autorės pasakoja, kad pasirengti priimti vieną grupę – užtrunka. Visai kaip viduramžiais.

Kas lauktų lankytojo, susigundžiusio sėsti už tokio, kunigaikščius, didikus ir bajorus menančio stalo?

„Reikėtų laikytis šiandienai neįprasto viduramžių etiketo. Burną valytis tektų į staltiesės kraštą, nes servetėlę gaudavo tik ypatingai gerbiamas arba turtingas žmogus. Gaudavo tas, kuriuo pasitikėdavo, nes dažnai po puotų servetėlės išeidavo su svečiais. Tai ne kiekvienam ją patikėjo. Visi kiti viską valydavo į staltiesės kraštą.

Teks valgyti šakute su dviem dantukais. Žinoma, kiekvienas pristatomas patiekalas turi labai įdomią istoriją. Tai kartais patiekalams suteikia naujo skonio“, – pasakoja V. Petkūnienė.

Jei apsilankę Vilijos ir Gitanos viduramžių programoje sužinotumėte kas yra lazankės, tai pažindami karaimų valgymo įpročius nustebtumėte, kad agurkas visai ne daržovė, o kibinai ne vienintelis į Lietuvą atgabentas patiekalas.

Išsamiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ įraše (nuo 37.05 min).

„Labas rytas, Lietuva“ I d. Stilistė Milda Metlovaitė apie išskirtinį stilių: aprangos taisyklės galioja visada