Skoningai sudėlioti, su meile pagaminti ir labai tikroviški – taip atrodo Kate Jenkins kepiniai. Juos buvo galima pamatyti Barselonoje vykusiame rankdarbių festivalyje. Deja, tarp šių skanėstų nerasime nieko valgomo, nes viskas čia numegzta arba nunerta iš vilnos ir kitokių siūlų.
Britų menininkė Kate Jenkins pomėgį užsiimti rankdarbiais, pavertė populiariu menu. Nuo 2007-ųjų ji mezga ir vąšeliu neria įvairiausius, labai tikroviškus maisto produktus: žuvis, vėžiagyvius, jūros geldeles, o naujausia jos kolekcija – kepyklėlės skanėstai.
„Mano bandelinės stende galima išvysti skanumynų su razinomis, šokoladinės duonos, daniškų pyragaičių. Telieka tinkamai išdėlioti, kad kuo tikroviškiau atrodytų“, – sakė Kate Jenkins.

Keitės kepinių ekspozicijoje visko galima rasti: nuo paprastų bandelių, ragelių iki mažų pyragaičių. Tiesa, iš pradžių Keitė planavo prinerti tik skirtingų rūšių duonos kepaliukų.
„Labai sunku padaryti taip, kad duona atrodytų įdomiai. Bet kai ieškodama įkvėpimo apvaikščiojau daug duonos kepyklėlių ir bandelinių, sugalvojau viską sujungti. Tai pasiteisino, kaip puiki kombinacija: priekyje pyragaičių stalas, o už nugaros duonos lentynos“, – tikino menininkė.

Keitei labai patinka Braitonas, įsikūręs Didžiojoje Britanijoje, nes šalia ošia jūra, kur daugybė žuvų. Šie dalykai ją įkvėpė sukurti kol kas sėkmingiausią projektą: turgaus žuvų pardavėjo prekystalį.
„Man patinka procesas: iš pradžių galvoje gimsta idėja, o paskui ji realizuojama. Man patinka, kad paėmusi paprastų siūlų, vilnos galiu paversti tai nuostabiu tikrovišku 3D kūrinėliu. Mane tai veža“, – džiaugsmo neslėpė pašnekovė.

Tai liudija ir jos naujasis projektas. Keitė dažna saldumynų kepyklėlės lankytoja. Aviečių ir citrininių morengų pyragaitis, juodųjų serbentų putėsiai ir įvairiausių rūšių duona. Keitė Dženkins visuomet ieško naujų idėjų. „Keitės kepinių“ projektą ji pradėjo kurti prieš 4 mėnesius.
„Ilgai eksperimentavau. Tada supratau, kad mezgant iš dviejų spalvų siūlų gana greit gaunamas labai realistiškas efektas. Pasirinkus dvi spalvas, mašina numezgu duonos plutą primenantį mezginį. Bandau ir klystu, kol derindama skirtingas spalvas išgaunu norimą duonos atspalvį“, – teigė menininkė.

Tiesa, jos mezgimo mašina pagaminta 7 dešimtmetyje. Vieną duonos kepaliuką ji mezga nuo 3 iki 4 valandų. O nunerti mažą pyragaitį dar ilgiau užtrunka.
„Renkuosi kuo plonesnį kabliuką, kad mezginys išeitų tankus. Numezgu avietės formos burbuliuką, o paskui rankomis prisiuvu prie nerto pagrindo“, – kūrybos paslaptimis dalijosi pašnekovė.

Barselonoje vykstančio Rankdarbių festivalio lankytojus jos mezginiai sužavėjo.
„Neapsakomai gražu! Pirmas įspūdis tiesiog pakerėjo. Atrodo kaip tikras maistas. Tai pats gražiausias stendas visoje mugėje. Pats originaliausias ir tikrai išskirtinis“, – komplimentų ir gražių žodžių menininkės darbams negailėjo mugės dalyviai.
„Keitės kepiniai“ netrukus iškeliaus į parodas visame pasaulyje. Megzti saldumynai turi vieną privalumą: jie visuomet išlieka švieži.
Išsamiau – laidos įraše (nuo 20.36 min.):