Gyvenimas

2019.08.09 21:00

Gardžiausiems pusryčiams – Benedikto kiaušiniai pagal Beatą Nicholson

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.08.09 21:00

Norintieji pasigardžiuoti Renesansą išgyvenančiais Benedikto kiaušiniais savaitgaliais užplūsta kavines. Tačiau kam kažkur skubėti, jei galima ilgiau pasivarčius lovoje jų pasigaminti patiems. Juk tai visai nesunku ir ilgai neužtrunka – tai įrodė LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson.

Pasak B. Nicholson, Benedikto kiaušiniai išgyvena Renesansą. Norint jų pasigaminti, pirmiausia reikėtų gaminti gardųjį olandišką padažą.

Reikės:

150 g sviesto

4 kiaušinių trynių

1 šaukšto vandens

1 šaukštelio baltojo vyno acto

1–2 šaukštelių citrinos sulčių

druskos

kiaušinių

šoninės

bandelių

kitų norimų pagardų

Ant nedidelės ugnelės ištirpinkite sviestą. Tada leiskite jam trumpai pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų ant dugno.

„Sviestą supilame į atskirą indą. Trynius sudedame į dubenį, įpilame šaukštą vandens ir šaukštelį baltojo vyno acto. Dubenį dedame ant puodo su verdančiu vandeniu ir pradedame plakti. Po truputį pilame lydytą sviestą – įpilame maždaug šaukštelį ir plakame“, – pasakoja laidos vedėja.

Kai jau matysite, kad viskas virsta balkšvai gelsva mase, sviestą galėsite pilti drąsiau. Galiausiai reikėtų išjungti ugnį ir nukelti dubenį. Po truputį dėti citrinų sultis ir druską, kol padažas taps jums tinkamo skonio.

Padažas valgomas šiltas, todėl dubenį vėl reikėtų uždėti ant puodo, kad būtų virš garų ir neatvėstų.

Kiaušinį įmušus į nedidelį puodelį ar indelį bus daug paprasčiau jį nuleisti į vandenį.

Dar viena svarbi ir kartais nelengva gamybos dalis – kiaušiniai marškinėliuose.

„Į keptuvę aukštais kraštais ar platų puodą įpilame verdančio vandens, apie 4 cm nuo dugno. Kiaušinį įmušame į nedidelį puodelį ar indelį – iš jo kiaušinį gražiai nuleisime į verdantį vandenį. Taip bus daug paprasčiau, nei leisti tiesiai iš lukšto“, – gudrybėmis dalijasi B. Nicholson.

Kai visi kiaušiniai bus vandenyje, ugnį reikėtų išjungti. Kiaušinius palikite 2–3 min. Per tą laiką orkaitėje paskrudinkite baltos duonos ir šoninės juostelių.

„Viskas. Galima serviruoti. Liko tik pasimėgauti geriausiais pasaulio pusryčiais“, – sako laidos „Beatos virtuvė“ vedėja.

Gamybos procesas – rubrikoje „Šeimininkės užrašai“. Žiūrėkite laidos įrašą nuo 25.30 min.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Beatos virtuvė 60 laida