Šaldant uogas indelyje reikėtų palikti 1 centimetrą tuščios vietos, nes šąlančio produkto tūris plečiasi, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ teigia augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė. Ji papasakojo, kodėl sušaldytos uogos kartais pavirsta į vientisą gumulą ir ką daryti, kad produktai išlaikytų ne tik savo skonį bei kvapą, bet ir intensyvią spalvą.
Šaldymas – vienas iš būdų, kaip ilgiau išlaikyti produkciją skanią, natūralią, panašaus kvapo ir skonio, net aromato, sako G. Jonaitytė.
„Mums įprasta šaldyti uogas, bet noriu paskatinti šaldyti ir žalumynus. Baziliką galime sušaldyti įvairiais būdais: skindami lapelius po vieną, juos nuplaudami, nusausindami ir dėdami į šaldymo indelį, maišelį ar stiklainį“, – kalba ji.

Labai patogus būdas – sutrinti su vandeniu ar aliejumi ir šią masę supilti į šaldymo formeles. Kad išlaikytumėte kvapą, skonį, net spalvą, labai svarbu sušaldyti greitai. Tai vadinamasis smūginis šaldymas – 19–20 laipsnių šalčio temperatūroje tokie kubeliai sušąla per 3–5 sekundes, taip sako augalinės mitybos ekspertė.
Kai šaldomo produkto kiekis didelis, jis dažniausiai sušąla į vieną didelį gumulą ir atšildžius gali išeiti tiesiog košė.
„Kitas svarbus šaldymo aspektas – kaip šaldyti indeliuose arba maišeliuose. Svarbu pažymėti, kad šaldyti reikia mažomis porcijomis“, – teigia G. Jonaitytė.

Ji sako, kad šaldant, pavyzdžiui, uogas indelyje, viršuje reikia palikti 1 centimetrą tuščios vietos, nes šąlančio produkto tūris plečiasi. Šaldymo maišelyje reikėtų sušaldyti ne daugiau 200–300 g produkto.
„Kai šaldomo produkto kiekis didelis, jis dažniausiai sušąla į vieną didelį gumulą ir atšildžius gali išeiti tiesiog košė. Tad šaldymo maišelyje palikite oro“, – pataria G. Jonaitytė.

Jeigu norime užšaldyti stambias uogas, o žiemą turėti jas atskiras, pašnekovė rekomenduoja, pavyzdžiui, braškes šaldyti taip: išdėlioti jas ant kepimo popieriaus ir taip sudėliotas uogas sudėti į šaldiklį dviem valandoms. Paskui jas reikėtų ištraukti ir sudėti į šaldymo indą. „Žiemą turėsite atskiras, kvapnias braškes“, – tikina ji.
Dažnas klausimas: kiek laiko šaldytos daržovės ir žalumynai gali išlaikyti savo maistingąsias savybes? Braškės geriausiai išsilaiko 8–12 mėnesių, kaip ir kitos daržovės bei vaisiai. Žalumynai visas maistines savybes išsilaiko 6–12 mėnesių.
Norint išlaikyti intensyvią produkto spalvą, geriausia jį nuplikyti.

Jei šaldote pomidorus ar agurkus, kurie turi labai daug vandens (iki 90 proc.), turėkite omenyje, kad jie savo maistingąsias savybes išlaiko trumpiau – maždaug 3–6 mėnesius.
Pasak augalinės mitybos ekspertės, norint išlaikyti intensyvią produkto spalvą, geriausia jį nuplikyti, t. y. trumpai (1–2 sekundes) palaikyti karštame vandenyje, o paskui – šaltame.
Plačiau – laidos įraše (nuo 21.43 min.).
Parengė Indrė Česnauskaitė.