Gyvenimas

2019.07.22 06:32

Gydytojas išskiria net 120 maisto produktų, kurie gali sukelti alergiją

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“2019.07.22 06:32

Maisto produktų sukeliama alergija – rimta 21 amžiaus liga, sako medicinos mokslų daktaras, gastroenterologas Vaidotas Urbonas. Šiuo metu moksliškai įrodyta ir patvirtinta apie 120 skirtingų produktų, kuriems žmogus gali būti alergiškas.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ gastroenterologas išskyrė bei išsamiai papasakojo apie pagrindinius alergenus, kurie gali sukelti net ir anafilaksinį šoką – mirtiną organizmo reakciją į tam tikrą maisto produktą.

„Medicinoje išskiriami 6 didieji alergenai. Šiuo atveju pirmoje vietoje puikuojasi karvės arba ožkos pienas. Antroje – kiaušiniai, trečioje – soja, kviečiai. Į šį sąrašą taip pat įtraukiama žuvis ir kitos jūrų gėrybės bei riešutai. Tiesa ta, kad vis dažniau atsiranda naujų alergenų šaltinių, aptinkamų dažno lietuvio virtuvėje. Dėl šios priežasties alergenų skaičius dažnai kinta“, – teigė laidos pašnekovas.

Daktaras V. Urbonas paaiškino, kad šiuo metu alergija maisto produktams diagnozuojama ir tiems asmenims, kurie nutarė paragauti iš pirmo žvilgsnio visai nekaltų produktų – sezamo, garstyčių sėklų ar saliero.

Anot gydytojo, alergija maisto produktams dažniausiai pasireiškia vaikystėje – pirmaisiais žmogaus gyvenimo metais. Paprastai 5 metų amžiaus sulaukęs mažametis jau spėja išaugti šias alergijas. Tiesa, kartais alergija tik pasitraukia kuriam nors laikui ir vėliau vėl pasireiškia arba pereina į kitas jos formas, tokias kaip kvėpavimo takų alergija ir kt.

Suaugusiesiems alergija maistui pasitaiko rečiau, tačiau taip nutikus vyresniame amžiuje ją neretai lydi ir anafilaksinis šokas. Dėl šios priežasties gastroenterologas pataria kiekvienam asmeniui, žinančiam apie alergiją tam tikram produktui, įsigyti ir su savimi nešiotis injekcinį adrenalino tirpalo švirkštą.

V. Urbonas teigė, kad Lietuvoje šie adrenalino švirkštai yra kompensuojami ir žmonės, kurie patyrė grėsmingas reakcijas dėl maiste esančio alergeno, turi galimybę nešiotis juos su savimi bei prireikus skubiai panaudoti.

Tiesa, dažnai vyresnio amžiaus žmonėms atrodo, kad anksčiau alerginės reakcijos į tam tikrus maisto produktus būdavo ne tokios rimtos. Tačiau ar to priežastis – nesveikas gyvenimo būdas bei netinkamas maisto racionas, gastroenterologui atsakyti sunku.

„Reikia pripažinti, kad ypač išsivysčiusiose pasaulio šalyse alergijų skaičius produktams išties didėja, tik ar dėl to kalta mus supanti užteršta aplinka, netinkamas maisto racionas, o gal patiriamas stresas – kol kas paaiškinti sunku “, – sakė pašnekovas.

„Pavyzdžiui, atlikus kelis mokslinius tyrimus nustatyta, kad alergiją maisto produktams gali išprovokuoti ir lengvas fizinis krūvis, patiriamas sportuojant ar užsiimant kita aktyvia veikla. Bet dėl kokios priežasties tai vyksta, atsakymo nėra “, – teigė gastronterologas.

Anot gydytojo V. Urbono, taip pat nėra lengva atskirti alerginės kilmės maisto netoleravimą nuo nealerginės kilmės. Šiuo atveju V. Urbonas pataria kreiptis į gydytojus-specialistus, kurie nustatys neigiamų simptomų atsiradimo priežastis.

„Ne alerginės kilmės maisto netoleravimas dažniausiai pasireiškia virškinamojo trakto sutrikimais – prasideda viduriavimas, pilvo skausmas, dujų kaupimasis. Tik retais atvejais jis pasireiškia ir kitų organizmo sistemų pažeidimu. Dėl maisto alergijos taip pat dažniausiai nukenčia žarnynas, oda, retais atvejais – kvėpavimo sistema“, – aiškino gastroenterologas.

Išsamiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ (nuo 41.15 min.):

„Labas rytas, Lietuva“ I dalis. Alergija virtuvėje: specialistų teigimu, nėra tokio maisto, kuriam kas nors nebūtų alergiškas