Gyvenimas

2019.07.15 21:57

Daktaras Unikauskas: pasitikrinti, koks jūsų skrandžio rūgštingumas, galite tiesiog namuose

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.07.15 21:57

Dėl mažo skrandžio rūgštingumo galiausiai jausitės blogai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ perspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Dėl to žinoti, koks jūsų skrandžio rūgštingumas ir ar ne laikas keisti įpročių, privalo kiekvienas. Daktaras išvardijo 8 paprastus būdus, padėsiančius padidinti skrandžio rūgštingumą.

„Jums nesvetima alergija, ėda rėmuo, pučia pilvą, vieną dieną viduriuojate, kitą – priešingai: nieko nepavyksta. Jus beria, oda pleiskanoja, o dar tas nuolatinis nuovargis… Nesuprantate, kas darosi, o juk dėl viso šito gali būti kaltas sumažėjęs jūsų skrandžio rūgštingumas!“ – perspėja A. Unikauskas.

Autoimuninės ligos ir pralaidus žarnynas dažniausiai yra neatsiejami – anksčiau ar vėliau dėl mažo skrandžio rūgštingumo pradedama jaustis blogai, o jo sukeltų ligų bei keistų simptomų – begalė, teigia daktaras.

Mūsų organizmas visuomet siunčia mums ženklus, tik reikia mokėti juos pastebėti.

Skrandžio sultys atlieka nemažai itin svarbių funkcijų:

– „sterilizuoja“ maistą – taip sumažėja maisto infekcijų, grybelių, parazitų, SIBO (situacija, kai plonojoje žarnoje pradeda vešėti daugybė bakterijų) tikimybė,

– padeda virškinti baltymus (sutrikus šiai funkcijai, labai daug streso tenka virškinimo sistemai, organizme atsiranda aminorūgščių trūkumas, prasideda uždegimas, dar viena problema – pralaidus žarnynas, tad ne tik neįsisavinamos reikalingos medžiagos, bet ir žalojamas žarnynas),

– padeda įsisavinti mineralus,

– aktyvuoja pepsiną – fermentą baltymams skaidyti,

– aktyvuoja vidinį vitamino B12 faktorių,

– stimuliuoja tulžies tekėjimą ir fermentų ekskreciją (išskyrimą) – į dvylikapirštę žarną ištekėjęs rūgštus skrandžio turinys sudirgina tam tikras ląsteles, kasa paskatinama išskirti natrio bikarbonatą ir fermentus, nes reikia šarminti turinį, priteka daugiau tulžies,

– uždaro stemplės sfinkterį – jei tai neįvyksta, graužia rėmuo,

– atidaro prievarčio sfinkterį – blogai atsidarydamas jis neišleidžia maisto iš skrandžio, jaučiamas pilnumo jausmas.

Per mažo skrandžio rūgštingumo pasekmės:

– trūksta baltymų ir mineralų,

– trūksta tulžies ir kasos fermentų,

– refliuksas,

– prastas virškinimas,

– žarnyno infekcijos,

– mažakraujystė,

– trūksta geležies ir cinko,

– lėtiniai uždegimai.

„Mūsų organizmas visuomet siunčia mums ženklus, tik reikia mokėti juos pastebėti“, – teigia medikas.

Jeigu jūsų skrandžio rūgštingumas per mažas, gali pasireikšti šie simptomai:

– pilvo pūtimas,

– raugėjimas,

– rėmuo,

– polinkis į viduriavimą,

– vidurių užkietėjimas,

– sutrikęs virškinimas,

– išangės niežulys,

– lėtinis nuovargis,

– alergija maistui,

– autoimuninės ligos,

– grybelinė infekcija,

– geležies ir cinko stoka (plaukų slinkimas, trapūs nagai),

– vitamino B12 stoka (mažakraujystė),

– aknė, pleiskanos,

– sausa oda.

Mažas skrandžio rūgštingumas gali atsirasti dėl keleto priežasčių. Tai gali lemti besaikis antibiotikų vartojimas, nes sutrikdoma bakterijų pusiausvyra; per daug helicobacter pylori bakterijų, išskiriančių ureazę, blokuojančią skrandžio sulčių gamybą; stresas; skurdi mityba; per greitas valgymas; nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo; skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai; maisto netoleravimas; amžius.

Skrandžio rūgštingumui padidinti puikiai tinka agurkų sultys.

„Iš tiesų skrandžio rūgštingumą labai paprastai galima pasitikrinti namie. Visus reikalingus ingredientus kiekvienas rasite savo virtuvės spintelėse“, – teigia A. Unikauskas, tačiau perspėja – šį testą geriau atlikti ryte, kai dar nesate nieko valgę ar gėrę, arba nevalgius ir negėrus kelias valandas.

Kad galėtumėte atlikti testą, pasigaminkite gėrimą iš ketvirtadalio arbatinio šaukštelio sodos ir maždaug 150 ml šalto vandens. Išgėrus šį gėrimą stebėkite atsirūgimo laiką.

Jeigu atsirūgote:

– per pirmas 3 minutes – jūsų skrandžio rūgštingumas geras,

– tarp 3–5 minutės – jūsų skrandžio rūgštingumas vidutiniškas,

– jei neatsirūgstate ilgiau kaip 5 minutes – greičiausiai su skrandžio sultimis turite daug problemų.

Gydytojas atskleidė 8 paprastus būdus, padėsiančius padidinti skrandžio rūgštingumą.

1. Nepersivalgykite

2. Valgykite imbierą

3. Valgydami negerkite vandens

4. Negerkite daug vandens iš karto po valgio

5. Vartokite obuolių actą arba citrinų sultis

6. Pirmiausia valgykite baltymus

7. Vartokite fermentuotą maistą

8. Didžiausias maisto porcijas rinkitės tada, kai esate ramūs

Pasak profesoriaus, skrandžio rūgštingumui padidinti puikiai tinka agurkų sultys – jos ne tik veiksmingos, bet ir skanios. A. Unikauskas pasidalijo dviem agurkų kokteilių receptais.

Pirmajam agurkų kokteiliui pagaminti prireiks:

– 2 agurkų,

– pusės riekelės imbiero,

– 1 citrinos.

Antrajam agurkų kokteiliui pagaminti prireiks išvardytų produktų ir 3 saliero stiebų.

Plačiau apie skrandžio rūgštingumą ir kaip pasigaminti agurkų kokteilius – laidos įraše.

Taip pat skaitykite

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Kodėl būtina didinti skrandžio rūgštingumą? 8 būdai tai padaryti