Gyvenimas

2019.07.02 20:54

Vaisių ir daržovių sultys: netaisyklingai sumaišę skonius pajusite neigiamą organizmo atsaką

vaizdo įraše – keli patarimai
LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“2019.07.02 20:54

Karštą vasarą užderėjus sodo gėrybėms mitybos žinovai pataria valgyti jas kuo šviežesnes, o koncentruotą naudingų medžiagų porciją išgauti spaudžiant vaisių ir daržovių sultis. 

Pirmieji žalumynai, kurie pasirodo mūsų lietuviškuose daržuose, yra mėtos, petražolės, krapai, ir visų labai mėgstamas agurkas.

„Ši daržovė turi 84–90 proc. vandens, todėl ją sumaišę su kitomis daržovėmis ir žalumynais tikrai padėsite sau. Agurkas yra šlapimą varanti daržovė, todėl labai svarbu ją valgyti tiems, kas yra linkę kaupti skysčius.

O vasarą, kaip žinia, išgeriame labai daug vandens, todėl agurkas gali jums padėti kiekvieną dieną“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ kalbėjo augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

Paprasta taisyklė: saldžius vaisius ir daržoves maišyti su saldžiomis, o rūgščias – su rūgščiomis

Agurkų sultis galima pagardinti susmulkintais krapais arba petražolėmis, kurios naudingos tuo, kad gerai valo inkstų akmenis ir pačius inkstus. O krapai mažina kraujospūdį.

„Bet kokias sultis galima pagardinti citrina, kuri sustiprina organizmo detoksikaciją, tai yra pašalina nereikalingas medžiagas ir toksinus“, – sakė G. Jonaitytė.

Sulčių kokteiliai turi daug ląstelienos, skaidulinių medžiagų. Tai reiškia, kad tokiu būdu organizmas gauna reikalingą kiekį balastinių medžiagų, kurios veikia kaip „šluota“.

„Taip mes netenkame svorio, gali sumažėti cholesterolio kiekis, kraujospūdis, dingti alergijos. Taigi rekomenduoju sultis spausti ne tik iš vaisių ir uogų, bet ir iš daržovių, prie kurių puikiai dera kiti priedai“, – tikino G. Jonaitytė.

Prie agurko puikiai tinka obuolys, citrina, įvairūs žalymunai, burokai, morkos. Tik vieno konkretaus vaisiaus ar daržovės (pavyzdžiui, obuolių, apelsinų ar morkų) sultys tinka tiems, kurie daug sportuoja arba yra aktyvūs fiziškai, nes greito veikimo angliavandeniai nukeliauja į riebalus.

„Taigi tokias sultis rekomenduoju gerti tuomet, kai organizmui reikia daug energijos. O jei jūsų gyvenimo būdas yra įprastas, galima mėgautis iš įvairių daržovių ir žalymunų pagamintomis sultimis“, – tvirtino augalinės mitybos ekspertė.

Jos tikinimu, maišyti tarpusavyje nedera tai, kas nėra vienas į kitą panašūs savo skoniu. Sumaišius nederančius vaisius ir daržoves gali pradėti pūsti pilvą, nevirškinti maisto, todėl žmogus jausis nejaukiai. Pavyzdžiui, tarpusavyje visiškai nedera šilauogės ir vynuogės.

Bet kokias sultis galima pagardinti citrina.

„Paprasta taisyklė: saldžius vaisius ir daržoves maišyti su saldžiomis, o rūgščias – su rūgščiomis“, – pabrėžė G. Jonaitytė.

Sultis galima gaminti ir iš kopūsto, kuris puikiai tinka tiems, kurie turi kepenų veiklos sutrikimų. Jas galima gerti vienas arba pagardintas su citrina. Išspaustos kopūstų sultys geriamos su tirščiais arba jas galima išspausti iki visiškų sulčių.

„Išspaustas kopūstų sultis reikia suvartoti iš karto, nes išspaustos daržovės labai greitai oksiduojasi, tai yra prikaupia nereikalingų elementų, kurie kenkia organizmui“, – kalbėjo augalinės mitybos ekspertė.

Daugiau apie tai – laidoje (nuo 14.09 min.):

„Labas rytas, Lietuva“ I dalis. Sūris pelėkautuose arba kaip lietuviai prarado tūkstančius neegzistuojančius automobilius įsigyjant

Taip pat skaitykite