Gyvenimas

2019.06.26 21:15

Citrusiniai vaisiai: kaip pjaustyti salotoms ir pasigaminti greipfruto desertą

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.06.26 21:15

Pilni angliavandenių ir naudingų maistinių medžiagų citrusiniai vaisiai gali tapti ne tokie ir naudingi, jei netinkamai juos apdorosite prieš valgydami. LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ rubrikoje „Šeimininkės užrašai“ – ne tik patarimai, kaip tai padaryti, bet ir kelios gudrybės, dėl kurių citrusiniai vaisiai taps dar gardesni.

Citrusiniai vaisiai – pilni angliavandenių: gliukozės, fruktozės ir cukrozės, be to, turi skaidulų ir kitų maistinių medžiagų. Šias medžiagas įsisaviname geriau, jei valgome supjaustytus vaisius, o ne geriame jų sultis, sako B. Nicholson.

„Visi iš užsienio šalių į prekybos centrus ar turgų atkeliaujantys vaisiai yra apdoroti vašku ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Taip daroma, kad vaisiai ilgiau negestų ir patraukliau atrodytų“, – pažymi ji.

Apelsinas – dažnas salotų svečias: valgyti bus skaniau, jei tinkamai jį supjaustysite.

Šį sluoksnį būtina pašalinti – taip padarysite pamirkę vaisius vandenyje su trupučiu acto.

Kaip pašalinti chemikalus nuo citrusinių vaisių?

– Dviejuose litruose vandens ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus druskos ir pusę puodelio acto.

– Vaisius mirkykite 15 minučių.

– Skystį nupilkite ir vaisius pašveiskite valgomąja soda.

Apelsinas – dažnas salotų svečias, teigia B. Nicholson. Pasak jos, apelsiną valgyti bus skaniau, jei tinkamai jį supjaustysite ir liks tik jo minkštimas, o tai padaryti paprasta.

Kaip tinkamai supjaustyti apelsiną salotoms?

– Peiliu nupjaukite apelsino galus.

– Nupjaukite ir žieveles kartu su baltąja dalimi.

– Mažu peiliu išpjaukite vaisiaus skilteles.

Taip supjaustyti galima ir greipfrutus, o jei norite greipfrutą lengvai ir patogiai kabinti šaukšteliu – perpjaukite vaisių pusiau.

„Apipjaustykite aplink visą vaisiaus minkštimą, tada kiekvieną skiltelę atskirai, įsidėkite į dubenėlį ir valgykite šaukšteliu“, – pataria B. Nicholson.

Patariu rinktis ekologiškus vaisius. Jų žievelėse nėra kenksmingų medžiagų. Tokios žievelės tinka ir cukatoms gaminti.

Laidos „Beatos virtuvė“ vedėja pasidalijo receptu, kaip pasigaminti greipfruto desertą.

Greipfrutas, keptas orkaitėje

– Vaisių perpjaukite pusiau.

– Šiek tiek apipjaukite aplink žievelę.

– Ant abiejų pusių dosniai užberkite rudojo cukraus, rozmarino lapelių.

– Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol cukrus ištirps ir gražiai apskrus (apie 10 min.).

– Valgykite skobdami minkštimą šaukšteliu tiesiai nuo žievelės.

B. Nicholson taip pat pataria pasiruošti citrusinių vaisių žievelių ir gardinti jomis kepinius. „Patariu rinktis ekologiškus vaisius. Jų žievelėse nėra kenksmingų medžiagų“, – pažymi ji.

Kaip pasiruošti citrusinių vaisių žievelių kepiniams?

– Vaisius nuplaukite ir nutarkuokite nuo jų žieveles.

– Paskleidę ant kelių lentelių užšaldykite.

– Sudėkite į sandarius maišelius.

Ekologiškos žievelės tinka ir cukatoms gaminti: lygiomis dalimis sumaišykite vandenį ir cukrų, išvirkite cukraus sirupą. Nuo nuluptų žievelių vidinės pusės nupjaukite baltąją dalį, likusią geltonąją supjaustykite plonomis juostelėmis. Berkite jas į cukraus sirupą ir leiskite pavirti iki 7 min. Išgriebkite, nuvarvinkite, paskleiskite ant kepimo popieriaus ir džiovinkite orkaitėje. Laikykite sandariame indelyje.

Laidos įraše – kaip visa tai padaryti (nuo 12.06 min.).

Taip pat skaitykite: Kaip paruošti pomidorus žiemai: visa tiesa apie jų džiovinimą ir šaldymą

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Beatos virtuvė 59 laida
20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius