Gyvenimas

2019.06.19 21:40

Kai kurie maisto produktai nenori būti suvalgyti: jų gynybinis mechanizmas daro mums žalą

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.06.19 21:40

„Jei mus kas nors puola, galime apsisukti ir pabėgti. Augalai to padaryti negali, todėl ginasi tuo, kuo gali“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Suvalgę tam tikrų maisto produktų galime tiesiog blogai pasijusti, tačiau sergant kai kuriomis ligomis antimaistinės medžiagos ypač kenksmingos.

Visi augalai turi tam tikrą gynybinį mechanizmą, kuris jiems padėjo neišnykti per milijonus metų. Jie, kitaip nei žmonės, negali tiesiog pabėgti nuo užpuolikų, tad turi tam tikrų antimaistinių medžiagų, kurios gali kenkti jūsų organizmui. „Augalams nepatinka būti valgomiems“, – pažymi A. Unikauskas.

1. Fitoestrogenai

Šių mažų cheminių junginių yra linuose ir sojų produktuose. Jie veikia kaip vabzdžių kontraceptikai – dėl jų mažėja vabzdžių dauginimasis.

„Fitoestrogenai gali būti naudingi karščio bangoms suvaldyti ir kitiems sveikatos sutrikimams gydyti. Bet problema gali tapti maisto pramonėje gaminant padažus ar net kūdikių maistą naudojamas sojų aliejus ir sojų baltymų izoliatai. Apie ilgalaikį jų poveikį iki šiol nėra pakankamai žinoma“, – teigia medikas.

2. Fito rūgštis

Ši medžiaga trukdo pasisavinti cinką, geležį, kalcį. Fito rūgšties yra sėklose ir riešutuose.

„Viena vertus, tai nėra gerai, kita vertus, geležies organizme gali būti per daug, ypač vadinamosios laisvosios geležies, kuri oksiduojasi, kitaip sakant, sukelia uždegimus audiniuose juos pažeisdama. Šiuo atveju fito rūgštis turi teigiamą poveikį“, – pasakoja A. Unikauskas.

Dar fito rūgštis turi priešvėžinių savybių.

3. Lektinai

Pats žinomiausias lektinas šiuo metu pasaulyje – glitimas. Lektinai – baltymai augaluose, kurie priverčia po valgio žmogų jaustis blogai. Nesuvirškinti baltymai sukelia uždegimą mūsų žarnyne. Po valgio pilvo srityje imame jausti keistus pojūčius: pilvo pūtimą, nevirškinimą, bėgame į tualetą arba nustojame juo naudotis.

Lektinų yra bulvėse, sojose, ruduosiuose ryžiuose, grūduose, sėklose, ankštiniuose augaluose, pomidoruose, anakardžių riešutuose.

„Jie gali sustiprinti uždegimines reakcijas organizme. Taigi jeigu sergate autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu, Krono liga, skydliaukės uždegimu, psoriaze ar kitomis, jums reikėtų vengti lektinų“, – pažymi gydytojas.

4. Oksalatai

Šią medžiagą organizmas gamina ir pats. Oksalatai drauge su kalciu sukuria kristalus, kurie sukelia inkstų akmenis, uždegimus, artritą.

„Jie gali kauptis įvairiose kūno vietose. Daugiausiai oksalatų yra petražolėse, špinatuose, žemės riešutuose, migdoluose, šokolade“, – vardija A. Unikauskas.

5. Saponinai

Tai – kaip ploviklis, ištirpdantis ląstelių membraną, o be membranos ląstelės negyvena. Saponinų yra ankštiniuose produktuose ir grikiuose.

„Kaip matote, daugybė antimaistinių medžiagų yra maiste, kurį valgome kas dieną. Todėl tiek jūsų seneliai, tiek proseneliai mėgdavo marinuoti ir rauginti įvairias daržoves, kad pagerintų maisto pasisavinimą. Tai darė intuityviai“, – teigia daktaras.

Tačiau jeigu jūs nejaučiate jokio diskomforto valgydami išvardytus produktus, tada juos galite drąsiai vartoti. „Žmogus neturi jaustis blogai pavalgęs. Jeigu pavalgę jaučiatės gerai, vadinasi, įvykdyti du dalykai: nepersivalgėte ir valgėte jums tinkamą maistą“, – sako A. Unikauskas.

Keletas gudrybių, ką daryti, kad pavalgę augalinių produktų nesijaustume blogai:

– užuot valgę žalius, valgykite garuose virtus, marinuotus, raugintus produktus,

– nutraukite daržovių vartojimą vienam mėnesiui ir padidinkite skrandžio rūgštingumą,

– vartokite daugiau natūralių antibiotikų: česnakų, čiobrelių, raudonėlių,

– pradėkite praktikuoti protarpinį badavimą,

– pakeiskite daržoves, pavyzdžiui, kryžmažiedes daržoves galite pakeisti žalios spalvos salotomis,

– valgykite įvairias daržoves: vieną dieną – šviežias, kitą – fermentuotas ir pan.

Yra antimaistinių medžiagų, kurių sergant tam tikromis ligomis reikėtų atsisakyti!

Jeigu sergate autoimuninėmis ligomis, išbraukite iš savo mitybos lektinų turinčius produktus.

Esant inkstų akmenims išbraukite iš savo mitybos oksalatų turinčius produktus, perspėja A. Unikauskas.

„Jei mus kas nors puola, galime apsisukti ir pabėgti. Augalai to padaryti negali, todėl ginasi tuo, kuo gali“, – teigia profesorius.

Plačiau – laidos įraše.

Taip pat skaitykite: Daktaras Unikauskas: klaidinga manyti, kad suriebėja tik piktnaudžiaujančių alkoholiu kepenys

Parengė Indrė Česnauskaitė.

„Klauskite daktaro“. Antimaistinių medžiagių ir vitamino B1 trūkumo žala
20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius