Gyvenimas

2019.06.16 21:44

Daktaras Unikauskas išvardijo 10 lėtinio uždegimo priežasčių

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.06.16 21:44

Lėtinį uždegimą organizme gali sukelti ir sena trauma – pavyzdžiui, kadaise patempta kulkšnis gali lemti uždegimo atsiradimą ar provokuoti uždegimines reakcijas kitose kūno vietose, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Lėtinis uždegimas yra imuninės sistemos reakcija, kurios metu išsiskiria didelis histamino kiekis. Tai lyg organizmo užnuodijimas, lydimas didelio nuovargio, audinių paburkimo ir skausmo, sako A. Unikauskas. Jis taip pat pažymėjo, jog metastazuodamos vėžinės ląstelės keliauja į tas organizmo vietas, kuriose yra uždegimas.

10 lėtinio uždegimo priežasčių

1. Alergija maistui

„Valgyti tuos maisto produktus, kuriems žmogus alergiškas, iš tiesų pavojinga. Organizme vystosi uždegimas, paprastai žarnyne, bet nebūtinai vien ten. Dėl maisto alergijų gali prasidėti plonosios ar storosios žarnų uždegimai“, – tikina daktaras.

Anot jo, į maisto produktus kai kurios kūno dalys sureaguoja, o kai kurios – ne. Pavyzdžiui, plonoji ar storoji žarna gali reaguoti į glitimą – taip išsivysto divertikulitas, kolitas, opos, t. y. uždegiminės reakcijos.

Dažniausi alergenai:

– pieno produktai: pienas, varškė, sūris, grietinė,

– žemės riešutai,

– glitimas: makaronai, duona, bandelės, avižos, sojų padažas.

2. Atsparumas insulinui

Didelis insulino kiekis kraujyje – labai galingas uždegimą sukeliantis veiksnys. JAV duomenimis, atsparumas insulinui atsakingas už 42 proc. miokardo infarktų. Šis uždegimo sukėlėjas yra vienas dažniausių.

„Kai valgome bloguosius angliavandenius – cukrus, – kasoje intensyviai išskiriamas insulinas. Galiausiai pasiekiama stadija, kai ląstelės į insuliną nebereaguoja. Kasa supranta, kad jo reikia išskirti dar daugiau, o didelis insulino kiekis sukelia uždegimą“, – aiškina medikas.

Tad privalu įsisąmoninti – cukrus sukelia uždegimus ir vaistai nuo uždegimo tokiu atveju nepadeda.

3. Kortizolis

Tai uždegimą slopinantis hormonas, kurį gamina išorinė antinksčių dalis. Kai nuolat patiriate stresą, antinksčiai nuolat išskiria kortizolį – tampate jam atsparūs. Galiausiai išeina paradoksali situacija – antinksčiai jo gamina daug, bet iš tikrųjų jo yra per „mažai“, taip sako profesorius.

Mažas kortizolio kiekis gali sukelti uždegiminę būklę. Natūralus kortizolio pakaitalas, stimuliuojantis antinksčius ir subalansuojantis jų veiklą, – saldymedžio šaknis (ekstraktas).

4. Senos traumos

Bet kokia sena trauma (pavyzdžiui, patempta kulkšnis), anot A. Unikausko, gali būti susijusi su „vangiais“ uždegimais kadaise pažeistose vietose. Tai tarsi rusenantis uždegimas, provokuojantis uždegimines reakcijas kitose kūno vietose.

5. Infekcijos

Įvairios infekcijos – grybeliai, virusai ar bakterijos, pavyzdžiui, Laimo liga, parodontitas, reumatoidinis artritas, be kitų požymių ar net nesant kitų požymių gali kelti nuovargį.

„Toli gražu ne visada padės antibiotikai. Ir neskirkite jų sau patys! Kai nėra aiški uždegimo priežastis, kai įtariate, kad tai infekcija, galima išbandyti natūralius antibiotikus, tokius kaip gvazdikėliai, raudonėliai, česnakai, ir vengti cukraus. Cukrus maitina bakterijas“, – pažymi A. Unikauskas.

6. Oksidantai

Oksidantai (laisvieji radikalai) žaloja mūsų audinius. Jų bus daugiau dėl per didelio cukraus kiekio, šlamštmaisčio, alkoholio ir geležies pertekliaus. Laisvoji geležis yra oksidacinė medžiaga – ji gali oksiduoti smegenis, arterijas, o organizmas tai bandys ištaisyti cholesteroliu ir kalciu.

Anot profesorius, geležies perteklius gali sukelti daugybę uždegimų. Kai valgome daug geležies turintį maistą ir dar vartojame geležies papildus, susidaro situacija, kai geležies kraujyje yra tiesiog per daug.

7. Alkoholis ir šlamštmaistis

Šie dalykai pažeidžia kepenis, o pažeistos kepenys gali turėti įtakos įvairiems uždegimams atsirasti.

8. Omega-6 riebalų rūgštys

Omega-6 riebalų rūgštys savaime nėra blogos, tačiau dėl maisto pramonės atstovų smaginimosi gaminant produktus omega-6 riebalų rūgščių organizme atsiranda labai daug. To pasekmė – uždegimas organizme.

„Omega-6 riebalų rūgščių bus daug rafinuotame aliejuje, narvuose laikomų vištų kiaušiniuose“, – sako gydytojas.

9. Riešutai ir sėklos

„Neapdoroti riešutai ir sėklos nuo mūsų ginasi – jie nenori, kad mes juos valgytume. Juose yra medžiagų, kurios trukdo virškinti sėklas ir riešutus“, – teigia jis.

Jeigu suvalgote per daug riešutų, kurie yra nemirkyti vandenyje, kai kurių žmonių organizme gali kilti uždegiminė reakcija. Ši situacija vadinama pralaidžiu žarnynu.

10. Tulžies pūslė

Kai tulžies pūslė ima veikti netinkamai, atsiranda tulžies trūkumas – tai susiję su pilvo pūtimu ir uždegimais žarnyne. Tokiais atvejais nereikia stebėtis ir atsiradusiu skausmu dešiniajame petyje.

„Stebėkite savo organizmo reakcijas, kontroliuokite tai, ką dedate į burną, venkite streso ir pamirškite, ką reiškia būti suriestam iš skausmo“, – kalba A. Unikauskas.

Plačiau – laidos įraše (nuo 23.41 min.).

Parengė Indrė Česnauskaitė.