Gyvenimas

2019.06.03 11:59

Šaltibarščiai ir kitame pasaulio gale – šaltibarščiai: kaip juos gamina užsienyje gyvenantys lietuviai

įspūdžiai iš Malaizijos, JAV ir Belgijos
Gintarė Micevičiūtė, LRT.lt2019.06.03 11:59

Daugelio lietuvių mėgstamiausio vasaros patiekalo šaltibarščių nepamiršta ir užsienyje įsikūrę tautiečiai. Tiesa, norint gauti visus produktus šaltai rožinei sriubai paruošti, gali tekti nueiti į ne vieną parduotuvę. O į puodą kartais keliauja, atrodo, viso pasaulio virtuvė.

Be importuotų prekių sriuba nesimėgautų

Bene didžiausia egzotika – vėsintis šaltibarščiais Pietryčių Azijoje. Ketverius metus Kvala Lumpūre, Malaizijoje, gyvenanti Rita Rukė išbandė keletą variantų, kol Azijoje atrado tinkamiausius šaltibarščiams ingredientus, ir pripažįsta – jei ne importuotos prekės, šio patiekalo niekaip nepagamintų.

„Bet gyvename civilizuotoje šalyje, tai su vokiečių ir australų pagalba turime beveik tobulų šaltibarščių“, – portalui LRT.lt sako Rita.

Iš pradžių šaltibarščiams ruošti ji naudojo amerikietišką kefyrą, už jį suplojo net 11 eurų. Tačiau skonis nuvylė, pasirodė esąs kaip geriamo jogurto, tad pirmuosius paruoštus šaltibarščius teko išpilti. Vėliau Rita išbandė iš Australijos atvežtas pasukas, nuo tada tik jas ir naudoja.

„Pasukų neskiedžiu pienu, nes čia jis labai saldus. Taip pat naudoju vokiškus arba australiškus marinuotus burokėlius ir vietinius kvapnius agurkus iš Kamerono aukštumų. Kartais pagardiname krapais. Kiaušiniai irgi vietiniai, bet perkame pasterizuotus.

Bulvės – iš Pakistano, nors vadinamos olandiškomis. Turbūt metus pirkau ir galvojau, kad iš Olandijos. Šios labiausiai atitinka skonį, nes kitos bulvės labai vandeningos. Kartą iš 15 kg bulvių išėjo tik 5 cepelinai“, – juokėsi Rita.  

Vietinių prieskonių lietuviškai sriubai Rita nenaudoja, sako, kad jų įvairovė per didelė ir net neaišku, kurie labiausiai tiktų.

Viską randa vienoje parduotuvėje

Kitame pasaulio gale – Jungtinėse Amerikos Valstijose – 15 metų gyvenanti Vaida Grigonytė sako, kad čia gali nusipirkti bet ką ir net nereikia eiti į jokią specialią maisto parduotuvę. Taip buvo visur, kur tik JAV ji gyveno – Floridoje, Ohajuje, dabar Niujorke.

„Anksčiau tik vietinio kefyro nebuvo, bet pasukų, kurios tinka šaltibarščiams, čia visada galėjai nusipirkti. Ir burokėlių yra įvairiausių – tiek šviežių, tiek virtų, marinuotų, ir pjaustytų, ir nepjaustytų. Krapų pilna visus metus. Lietuvoje gauti šviežių žalumynų sunkiau. Amerikoje šaltibarščius gali ruošti bet kuriuo metų laiku“, – portalui LRT.lt pasakojo Vaida.

Tiesa, ji pati šaltą sriubą gamina gana retai. „Mano vyras nelietuvis, kai pirmą kartą pamatė šaltibarščius, sakė, kad valgome skystas salotas. Bet žinau, kad lietuvių šeimos šaltibarščius dažnai ruošia“, – sakė Vaida.

Belgai šaltibarščių nesupranta

Kiek arčiau Lietuvos, Briuselyje, Belgijoje, antrus metus gyvenanti Donata portalui LRT.lt sako, kad čia šaltibarščius valgo retokai, bet kai būna šilta, jų ypač pasiilgsta.

„Deja, Briuselio kavinėse nieko panašaus neteko matyti, o kai su kolege lietuve bandome kolegoms iš Belgijos papasakoti, apie kokį patiekalą čia tiek kalbame, liekame nesuprastos, nes jų mityboje net kefyro nelabai yra.

Apskritai, Briuselyje yra labai didelė įvairių virtuvių įvairovė, bet visos jos labiau tradicinės – Prancūzijos, Italijos, Olandijos, Vokietijos, Ispanijos, Meksikos, netgi tokios egzotinės kaip Nigerijos, Etiopijos ar kt. Todėl manau, kad Briuselyje tikrai atsirastų vietos ir lietuviškos virtuvės kavinei su šaltibarščiais priešakyje“, – teigė Donata.

Briuselio prekybos centruose pardavinėjami produktai šiek tiek skiriasi nuo lietuviškų, kai kurių ten visai nėra, tad norint pasigaminti šaltibarščių tenka keliauti į rusų ir lenkų parduotuves, kur galima įsigyti ir kefyro, ir grietinės.

O kartais užsimanius gaivios rožinės sriubos tereikia pasekti Belgijos lietuvių bendruomenę feisbuke. Čia gana aktyviai skelbiama, kas, kada ir kur gamins lietuviškų patiekalų, kur galima įsigyti lietuviškos duonos.

Taip pat skaitykite