Gyvenimas

2019.05.22 21:47

Nustebsite sužinoję, koks naudingas sveikatai yra kalafioras: padeda ir akims, ir nuo vėžio daktaras Unikauskas parodė, kaip pasigaminti kalafiorų picą

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.05.22 21:47

Kalafioras – viena sveikiausių daržovių žemėje. Vieni juos mėgsta, kiti nelabai, tačiau daugelis vis dar nežino, kokia tai sveikatai naudinga gėrybė, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis ne tik papasakojo, kiek įvairių naudingų medžiagų yra sukaupusi ši daržovė, bet ir pasidalijo kalafiorų picos receptu.

Kalafiorai puikiai tinka siekiantiems kontroliuoti svorį

Anot A. Unikausko, kalafioruose itin mažai greitųjų angliavandenių – viename puodelyje jų vos 3 g, o visa kita – skaidulos. „Jie puikiai tinka kontroliuojantiems savo svorį ir norintiems sveikti nuo atsparumo insulinui“, – pažymi profesorius.

Kalafioruose gausu vitamino C

Viename puodelyje – net 85 proc. vitamino C dienos normos. O šis vitaminas padeda užkirsti kelią kraujuojančioms dantenoms, pagerina kolageno įsisavinimą ir suteikia energijos.

Kalafioruose gausu vitamino B4

Vitaminas B4 dar vadinamas cholinu. Jis padeda kovoti su suriebėjusiomis kepenims, gerina smegenų funkcijas, atmintį.

„Įdomu tai, kad ši medžiaga pirmą kartą buvo gauta iš tulpių XX amžiaus pradžioje. Tuo pačiu metu buvo pradėti eksperimentai ir ištirta cholino įtaka kūnui“, – sako A. Unikauskas.

Kalafiorai apsaugo nuo uždegimų

Kalafioruose gausu maistinių medžiagų, kurios kovoja su uždegimais ir vėžinėmis ląstelėmis. Maža to, juose gausu ir augalinės kilmės maistinių medžiagų. „Faktiškai tai antioksidantai: sulfarafanas, gliukozinolatai, karotenoidai, flavonoidai“, – vardija medikas.

Sulfarafanas apsaugo akies tinklainę nuo oksidacinio streso, dėl kurio gali atsirasti katarakta ir prasidėti geltonosios dėmės degeneracija. Taip pat ši medžiaga – efektyvus toksinų rišiklis, ne tik kovojantis su vėžinėmis ląstelėmis, bet ir naudingas limfinei sistemai.

Kalafiorai mažina estrogenų gamybą – gydytojas tikina, jog estrogenų gamyba sumažėja vartojant tokias daržoves kaip žiediniai kopūstai.

Kalafioruose gausu ir kitų mūsų organizmui itin naudingų medžiagų – tai vitaminų K, B1, B2, B3, B5, folio rūgšties ir magnio, mangano, kalio šaltinis.

Laidoje – net tik LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėjos Beatos Nicholson salotų receptas ir patarimai, kaip panaikinti specifinį išvirtų kalafiorų kvapą. Šįkart receptu pasidalijo ir pats daktaras A. Unikauskas – jis parodė, kaip pasigaminti kalafiorų picą! Žiūrėkite laidos įrašą nuo 14.12 min.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Mėšlungis įvairiose kūno vietose: ką tai reiškia? Kalafiorai: akių sveikatai, vėžio prevencijai ir ne tik!

 

Paieškos rezultatai

20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius