Izraelis turistus vilioja ne tik savo gilia istorija, jūrų skalaujamomis pakrantėmis ir vasariška kaitra, bet ir virtuve. Joje susipina Viduržemio jūros patiekalų ir rytietiški skoniai, žydiškos tradicijos, o kone kiekvienoje kavinėje galima rasti skirtingų humuso ir falafelių variacijų.
Net siauriausiose ir toliau nuo centrinės miesto dalies esančiose Tel Avivo gatvelėse plačiai atvėrusios duris svečių laukia jaukios kavinės. Daugelyje jų galima prisėsti lauko terasose bei pasimėgauti vasariška šiluma, vietinių šurmuliu.
Stebina tai, kad net ir prabangiuose Tel Avivo restoranuose maistas primena pagamintą namuose. Izraeliečiai mėgsta šviežius produktus, vertina paprastumą, o skonį kuria prieskoniais ir tekstūromis.

Populiariausias izraeliečių pusryčių patiekalas – šakšuka. Tai troškintose daržovėse, dažniausiai – pomidoruose, kepti kiaušiniai. Šakšuka patiekiama didelėje keptuvėje, pagardinama aitriųjų paprikų prieskoniais, petražolėmis.
Valgant šakšuką atsispindi izraeliečių maisto dalijimosi kultūra – žmonės čia mėgsta dalintis maistu ir jį ragauti, todėl iš keptuvės patiekalo visi įsideda patys.
Nors kultūrų įvairovės pilname Tel Avive galima paragauti daugybės šalių virtuvių, beveik kiekvienas restoranas siūlo paskanauti humuso ir falafelių. Iš avinžirnių gaminamas humusas į Izraelį atkeliavo iš Artimųjų Rytų, tačiau netruko prigyti izraeliečių kasdienybėje.

Dažniausiai čia jis patiekiamas su pita – apskrita mieline duona – arba smulkiai pjaustytomis daržovėmis, petražolėmis, alyvuogių aliejumi. Kiekviename restoranėlyje galima išbandyti kitokią humuso variaciją.

Šefai patiekalo ingredientus griežtai laiko paslaptyje, tačiau dažniausiai humusas gaminamas iš minėtų avinžirnių, sezamų pastos, vadinamos tahini, alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių.
Tačiau norint paragauti gardaus humuso, nebūtinai reikia keliauti į Izraelį – jo kvapus galima užuosti ir savo namuose. Pasigaminti humusą patiems – labai paprasta. Jums prireiks 400 gramų konservuotų avinžirnių, skiltelės česnako, 1 šaukšto tahini, citrinų sulčių, tyro alyvuogių aliejaus.

Visus ingredientus tereikia sudėti į smulkintuvą, įberti žiupsnelį druskos ir sutrinti iki vientisos masės. Sutrynus patartina paragauti, ar netrūksta rūgštelės – humusas turi būti šiek tiek rūgštus, tačiau lengvas.
Ne ką mažiau populiarūs falafeliai taip pat gaminami iš baltymais praturtintų avinžirnių. Tiesa, vieną tradicinį falafelių receptą rasti sudėtinga, o kiekvienoje kavinėje jie patiekiami kitaip. Izraeliečiai falafelius valgo ir vienus, ir pitoje, pagardina tahini ar kitokiais padažais.