Vilnietės Kristinos Bondar prekių krepšelyje – daugiausia daržovių ir vaisių – tokį maistą moteris vadina geriausiais organizmo draugais. Būtent taip Kristina ėmė maitintis tuomet , kai prispaudė sveikatos bėdos. Baigusi politikos mokslus, ji kaip ir daugelis jaunų žmonių, gyveno ir dirbo aktyviai ir maitinosi tuo, kas daugeliui įprasta, kaip sako pati – bet kuo.
„Kai kalbame apie mus kamuojančias ligas, didžiausia problema yra ta, kad mūsų imuninė sistema pasidavė ir negali mūsų apsaugoti nuo išorinių grėsmių ir mes pradedame sirgti. O juk pirmiausia mūsų gyvenimo būdas ir mityba daro įtaką mūsų imuninės sistemos būklei, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ sako K. Bondar. – Nuo vaikystės buvau įpratusi, kad keliuosi vėlai, neturiu energijos. Kai pakeičiau mitybą, pasidarė lengva anksti atsikelti ir visuomet jaučiu energijos pliūpsnį.“
Nusprendusi pakeisti mitybą Kristina atsisakė rafinuotų produktų, pirmiausia – perdirbto cukraus, miltų, hidrintų aliejų, perdirbtų mėsos produktų. Kaip sako – visa tai, ką gauname supakuota ir sufasuota. Kristina teigia, iš tokio maisto negaunama energijos, nors kalorijų suvartojama labai daug.

Moteris informacijos pirmiausia ieškojo internete ir labai greitai suprato – ten informacija prieštarauja viena kitai. Tuomet ėmėsi skaityti begalę oficialių tyrimų, kurių rezultatai , teigia Kristina – vienareikšmiai.
„Skatinu žmones domėtis ir remtis mokslu bei gerąja praktika. Kitaip rizikuojame, kad maisto gamintojai mus apgaus. Ant gaminio priekinės pusės paprastai užrašoma tai, ką gamintojai nori, kad pamatytume: „su kalciu“, „su vitaminais“ ir pan.
Galinėje produkto pakuotės pusėje – tai, ko mes dažniausiai neskaitome, o jei ir skaitytume, nežinia, ar suprastume. todėl turėtume skirti laiko sau ir pasidomėti, kodėl neverta valgyti perdirbtų produktų“, – sako K. Bondar.

Kristina sukūrė tinklaraštį, parašė knygą „Cukraus detoksas“, šiandien ji skaito paskaitas, veda kursus ir kviečia į maistą pažvelgti kitaip – jos teigimu, nebūtina raciono apversti aukštyn kojomis, pakanka pakeisti vieną kitą produktą ir galėsime sėkmingai ruošti pamėgtus patiekalus kaip kad blynus, tik jau šiek tiek kitokius.
Cukinijų blynai su žirnių miltais, bananų ir avižinių miltų blynai – tik porą pavyzdžių įvardija Kristina ir teigia puikiai suprantanti, mitybos pokyčiai nėra lengviausias dalykas. Tačiau informacijos, tikina, netrūksta – augalinės mitybos receptų apstu internete, tinklaraštininkų puslapiuose, kulinarinėse knygose, tereikia pasidomėti.
Ir net nesvarbu, kokio mitybos plano ar principų besilaikytume, pasak Kristinos, svarbu viena – rinktis kuo natūralesnį, neperdirbtą ir kuo mažiau apdorotą maistą. Tik štai, tikina pašnekovė, net ir pats sveikiausias pasaulyje maistas nepadės, jei žmogus nuolatos jaučia stresą ir yra įsitempęs, todėl kaip labai svarbų sveikatos komponentą ji įvardija požiūrį į save, aplinką ir į tą patį maistą.
Išsamiau – laidos „Labas rytas, Lietuva“ vaizdo įraše (nuo 15.30 min).