Gyvenimas

2019.05.17 22:28

Beatos Nicholson virtuvėje – kitoks medaus tortas su sveikatai naudingomis uogos

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.05.17 22:28

Tradicinis lietuviškas medaus tortas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ įgavo naujų spalvų. Konditerija besidominti vilnietė Laura Donėlė įprastą variantą interpretavo savaip – medaus tortą pagardino šaltalankiais.

Laidos vedėjai ir kulinarinių knygų autorei Beatai Nicholson L. Donėlė pasakojo, kad norėjo tortą sušiuolaikinti. „Šis tortas yra tradicinis lietuviškas, jam panaudoti tradiciniai lietuviški ingredientai. Tai yra medus, o kad būtų įdomiau ir šiuolaikiškiau, naudojau šaltalankius“, – pasakojo ji.

Pasak recepto autorės, šaltalankis yra superuoga, kuri labai daug vitamino C. „Dėl to ji itin tinka žiemos desertams. Tortas tikrai nėra sudėtingas, drąsiai raitokitės rankoves ir kepkite. Svarbu atidžiai klausytis kiekvieno žingsnelio“, – įspėjo L. Donėlė.

Medaus saldumas šiame kepinyje dera su šaltalankių rūgštele. Dar vienas šio medaus torto išskirtinumas – biskvitas. „Jį padariau biskvitinį dėl labai paprastos priežasties. Mėgstu viską gaminti paprastai, su kuo mažiau pastangų, bet dėl geresnio rezultato. Man šis receptas yra greitesnis, paprastesnis. Rezultatas – minkštesnis ir drėgnesnis tortas“, – sakė L. Donėlė.

Medaus tortas su šaltalankiais

Biskvitams reikės:

4 kiaušinių

300 g rudojo cukraus

250 ml pieno

350 g minkšto medaus

250 ml saulėgrąžų aliejaus

590 g miltų (550D)

1 šaukštelio cinamono

3 šaukštelių kepimo miltelių

2 šaukštelių druskos

Grietinės kremui:

240 g grietinėlės (35 %)

500 g grietinės

50 g cukraus pudros

1 apelsino žievelės

citrinos sulčių

Uogienei:

100 g šaltalankių uogienės

Sviestiniam kremui:

300 g minkšto sviesto

165 g cukraus pudros

1 šaukštelio vanilinio cukraus

60 ml virinto vandens (40–50°C)

Gaminimo būdas – laidos įraše (nuo 31.02 min.):

„Beatos virtuvė“ 62 laida. 101-asis Lietuvos gimtadienis kulinarinėmis akimis bei patiekalais