Tradicinis lietuviškas medaus tortas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ įgavo naujų spalvų. Konditerija besidominti vilnietė Laura Donėlė įprastą variantą interpretavo savaip – medaus tortą pagardino šaltalankiais.
Laidos vedėjai ir kulinarinių knygų autorei Beatai Nicholson L. Donėlė pasakojo, kad norėjo tortą sušiuolaikinti. „Šis tortas yra tradicinis lietuviškas, jam panaudoti tradiciniai lietuviški ingredientai. Tai yra medus, o kad būtų įdomiau ir šiuolaikiškiau, naudojau šaltalankius“, – pasakojo ji.
Pasak recepto autorės, šaltalankis yra superuoga, kuri labai daug vitamino C. „Dėl to ji itin tinka žiemos desertams. Tortas tikrai nėra sudėtingas, drąsiai raitokitės rankoves ir kepkite. Svarbu atidžiai klausytis kiekvieno žingsnelio“, – įspėjo L. Donėlė.
Medaus saldumas šiame kepinyje dera su šaltalankių rūgštele. Dar vienas šio medaus torto išskirtinumas – biskvitas. „Jį padariau biskvitinį dėl labai paprastos priežasties. Mėgstu viską gaminti paprastai, su kuo mažiau pastangų, bet dėl geresnio rezultato. Man šis receptas yra greitesnis, paprastesnis. Rezultatas – minkštesnis ir drėgnesnis tortas“, – sakė L. Donėlė.

Medaus tortas su šaltalankiais
Biskvitams reikės:
4 kiaušinių
300 g rudojo cukraus
250 ml pieno
350 g minkšto medaus
250 ml saulėgrąžų aliejaus
590 g miltų (550D)
1 šaukštelio cinamono
3 šaukštelių kepimo miltelių
2 šaukštelių druskos
Grietinės kremui:
240 g grietinėlės (35 %)
500 g grietinės
50 g cukraus pudros
1 apelsino žievelės
citrinos sulčių
Uogienei:
100 g šaltalankių uogienės
Sviestiniam kremui:
300 g minkšto sviesto
165 g cukraus pudros
1 šaukštelio vanilinio cukraus
60 ml virinto vandens (40–50°C)
Gaminimo būdas – laidos įraše (nuo 31.02 min.):