Gyvenimas

2019.04.30 21:10

Daktaras Unikauskas: be reikalo į mitybą neįtraukiate karčių maisto produktų!

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.04.30 21:10

Žmonės dažnai užsimano ko nors saldaus, sūraus, o kartaus – beveik niekada. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo apie karčių produktų naudingąsias savybes – tai perskaitę tučtuojau papildysite savo racioną kartumynais!

Anot profesoriaus, karčiu skoniu pasižymintys produktai turi gausybę naudingų savybių, jie užtikriną geresnį virškinimą ir žarnyno apsaugą.

Populiariausi kartūs produktai:

– obuolių actas,

– brokoliai,

– gražgarstės,

– kava,

– spanguolės,

– kiaulpienių lapai,

– juodasis šokoladas,

– krapai,

– baklažanai,

– imbieras,

– greipfrutai,

– lapiniai kopūstai,

– sezamų sėklos.

Kartūs maisto produktai skatina virškinimą. Pasak daktaro, karčius maisto produktus po sočių pietų ar vakarienės žmonės valgydavo jau senovėje. Kartūs maisto produktai skatina:

– seilių ir skrandžio rūgšties sekreciją,

– tulžies išsiskyrimą,

– fermentų gamybą.

Taip pat kartūs maisto produktai gerina maistinių medžiagų įsisavinimą, pavyzdžiui, geležies, vitamino B12, kalcio, magnio, jodo.

Dar kartūs maisto produktai padeda išvengti pralaidaus žarnyno būklės. Kaip teigia A. Unikauskas, „kiauras“ žarnynas leidžia bakterijoms, toksinams ir maisto dalelėms iš virškinamojo trakto patekti tiesiai į kraują.

Dažniausi pralaidaus žarnyno požymiai: lėtiniai uždegimai, nuovargis, padidėjęs svorio, odos problemos ir virškinimo bėdos. Nors „kiauras“ žarnynas atsiranda dėl įvairių priežasčių, daktaras tikina, jog nevisavertė mityba yra dažniausia iš jų. „Į kasdienę mitybą įtraukti kartūs maisto produktai gali padėti apsisaugoti nuo pralaidaus žarnyno būklės“, – sako jis.

Kartūs maisto produktai gerina apetitą. Skonio receptorių, reaguojančių į kartumą, aktyvinimas skatina grelino – pagrindinio alkio hormono – sekreciją. „Taip pat vienoje apžvalgoje buvo minima, kad kartaus maisto vartojimas gerina kraujotaką pilvo organuose ir sustiprina skonį bei apetitą kontroliuojančių nervų aktyvumą“, – tikina profesorius.

Kartūs maisto produktai palaiko žarnyno bakterijų pusiausvyrą: „Virškinamajame trakte yra trilijonai mikroorganizmų, kurie kontroliuoja jūsų sveikatą. Karčiuose maisto produktuose gausu prebiotikų – jie kartu su visaverte mityba ir sveiku gyvenimo būdu maitina gerąsias mūsų žarnyno bakterijas ir padeda sustiprinti organizmą, turi uždegimą slopinančių savybių.“

Tačiau A. Unikauskas pabrėžia – nereikėtų pulti maitintis vien karčiais produktais: „Patariu viską daryti neskubant, įsiklausyti į savo organizmą ir pajausti, kaip jis reaguoja į naują mitybą.“

Be to, norėdami pasiekti geriausią rezultatą, karčius maisto produktus vartokite su vaisiais, daržovėmis, neapdorotais grūdais, liesais baltymais ir maistingais riebalais.

Plačiau – laidos įraše (nuo 18.55 min.).

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Miego apnėja: kokios jos priežastys ir kaip kovoti? Kartūs maisto produktai – geresnis virškinimas ir žarnyno apsauga!