Gyvenimas

2019.04.24 11:50

Amerikiečiai skanauja vabzdžius: tai alternatyva gyvulių mėsai, žuviai ir paukštienai

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2019.04.24 11:50

Pasaulinės Žemės dienos proga vienas garsiausių Jungtinių valstijų gamtosaugininkų ir ne mažiau garsus kulinaras Joseph Yoon ragina valgyti kuo daugiau vabzdžių. Jų baltymai pralenkia gyvulinius , o auginant vabzdžius radikaliai sumažėtų tarša ir beatodairiškas žemės resursų naikinimas auginant maistui gyvulius, bei paukščius.

Gamtosaugos ir vabzdžių kaip maisto propagavimui skirtos organizacjos pasivadinusios „Bruklino vabalai“ vadovas J. Yoonas, ne tik puikus kulinaras, jis kiekvienam žmogui primena pasaulinės maisto organizacijos pateiktą ataskaitą apie vabzdžių kaip maisto žmonėms galimybes.

2013-aisiais paviešinti tyrimai parodė, kad būtent vabzdžiai – turbūt vienintelė reali alternatyva dabartiniam aiškiai per daug resursų naudojančiam ir gamtą teršiančiam pasauliniam gyvulininkystės, žuvininkystės, bei paukštininkystės ūkiui.

„Kad užaugintumėte kilogramą svirplių reikia tik mažytės dalelės resursų skiriamų kilogramui jautienos užauginti. Gerokai mažiau vandens, mažiau išskiriama klimato šiltėjimą sukeliančių dujų, nereikia tiek daug žemės, bei pašarų. Tai daugybė faktorių rodančių, kad tai išmanus sprendimas“, – sako J. Yoonas.

Jis puikiai supranta, kad pagal vakarietiškas tradicijas vabzdžiai nėra laikomi įprastu maistu, bet ir Europietiškų tradicijų žmonės vertina skanų ir gražiai patiektą maistą.

„Man kaip virėjui svarbiausia kad mano patiektas maistas būtų skanus. Jis privalo būti skanus. Atsakau už viską ką patiekiu. Jei tai ką paragauju ir tai neskanu, aš to klientui nepaduosiu. Ačiū Dievui, kad taip niekada neatsitiko, – patikina J. Yoonas.

Taigi Bruklino vabalų organizacija, skatinanti valgyti vabalus ir kirmėles dabar užsiima šio maisto populiarinimu visais įmanomais būdais, pavyzdžiui rengdama kulinarinius vabzdžių patiekalų konkursus.

„Kaip padaryti, kad dalykas, kuris nėra įsivaizduojamas kaip maistas virstų tuo, ko žmonės norėtų, kad sakytų – žinai, niekada negalvojau, kad valgysiu vabzdžius, bet matydamas šį patiekalą, tikrai noriu jo paragauti“, – sako virtuvės šefas.

Margane Niujorke, be abejo yra daug užkandinių, bei restoranų praktikuojančių kitų šalių maisto tradicijas ir ten tokios intesnyvios agitacijos net nereikia.

Restorano šefas Gerardo Alcaraz pasakoja, kad Meksikos virtuvėje vabzdžiai naudojami šimtmečius: „Tai vadinama entomofagija. Tikrai, mes juos valgome šimtus metų. Pagrindinė priežastis – baltymai, be to jų skonis neįtikėtinas.“

Kita vertus, vabzdžių, kaip maisto reklamuotojams dar teks nemažai padirbėti, kad kumpių, dešrelių, kulšelių, bei keptų sparnelių mėgėjai nuoširdžiai užsimanytų užkąsti keptų žiogų, ar skorpionų.

Išsamiau – Sauliaus Masalsko reportaže (nuo 8 min. 10 sek.). 

Žinios. Viešajam sektoriui – didesnės algos