Gyvenimas

2019.04.22 20:00

Daktaras Unikauskas: nestorėsite valgydami tinkamai paruoštas bulves

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.04.22 20:00

Termiškai apdorotose bulvėse gausu cukraus, būtent dėl to negalima jų valgyti ypač gausiai. Tačiau LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas pabrėžia – bulvė nėra bloga daržovė, svarbiausia mokėti ją tinkamai paruošti.

Nors ir žinome, kad valgyti daug bulvių nėra itin sveika, jas kertame kaip išprotėję. A. Unikauskas ramina – bulvės nėra blogos daržovės, tačiau būtina išmokti jas paruošti tinkamai, kad mūsų kūnas nenukentėtų. Valgydami tinkamai paruoštas bulves nuo jų nestorėsite – taip teigia profesorius.

Keletas įdomių faktų apie bulves

– Viena vidutinio dydžio bulvė turi 110 kalorijų.

– Bulvėse nėra riebalų.

– Bulvėse gausu skaidulų.

– Vienoje vidutinio dydžio bulvėje – 35 proc. kalcio dienos normos.

– Bulvės – kalio šaltinis; bulvėse kalio daugiau nei bananuose ir brokoliuose kartu sudėjus!

Tačiau bulvės turi vieną neigiamą ypatybę – netinkamai paruoštų bulvių glikeminis indeksas tampa aukštas. Termiškai apdorotos bulvės turi labai daug cukraus ir skatina didžiulio insulino kiekio išsiskyrimą organizme. Ilgainiui organizmas nustos reagavęs į insuliną, gali išsivystyti net cukrinis diabetas.

A. Unikauskas atskleidė keturias gudrybes, kaip bulves paversti mažiau kenksmingomis mūsų sveikatai.

Bulves valgykite su sveikaisiais riebalais. Riebalai – sviestas, grietinė, aliejus, sūris, o jeigu norite sveikesnio varianto, vietoje šių naudokite tiesiog avokadus. „Riebalai trukdo bulvių krakmolui virsti gliukoze, t. y. cukrumi“, – aiškina profesorius.

Su keptomis bulvėmis puikiai tinka actas. Jį galima keisti citrinos sultimis, pomidorais. Virsmas gliukoze tampa lėtesnis – tai nutinka dėl šiuose produktuose esančios rūgšties.

Kartu su bulvėmis valgykite baltymus – jie sulėtina gliukozės pasisavinimą. Pavyzdžiui, galite pasigaminti salotas su šviežiomis bulvėmis ir ankštinėmis daržovėmis ar kitais baltymų turinčiais produktais.

Valgykite šaldytuve atšaldytas bulves. Išvirkite bulves ir atšaldykite šaldytuve. Kai bulvės išverdamos ir atšaldomos, dalis krakmolo virsta „skaidulomis“ – nevirškinamu krakmolu.

Valgyti galima viską, tačiau saikingai ir tinkamai paruošus, pažymi profesorius.

Laidoje – reportažas apie bulves ir profesoriaus Rimvydo Laužiko komentaras, kaip bulvės atkeliavo į Lietuvą. Taip pat laidos viešnia, LRT laidų vedėja Eglė Daugėlaitė pasidalijo marinuotų bulvių receptu.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Klauskite daktaro. Kaip bulvių žalą paversti nauda?