Gyvenimas

2019.04.16 09:51

Benedikto kiaušinių diena: patiekalo atsiradimo istorijos – net kelios

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas Lietuva“, LRT.lt2019.04.16 09:51

Balandžio 16-oji – svarbi diena gurmanams, nes pasaulyje minima Benedikto kiaušinių diena. Nors šis vėlyvųjų pusryčių patiekalas paplitęs visame pasaulyje, jo atsiradimo šalimi laikomos Jungtinės Amerikos Valstijos.

Mielinė bandelė, šoninė, skystas kiaušinio trynys ir rūgščiai sūrokas olandiškas padažas – patiekalas, įgijęs Benedikto kiaušinių pavadinimą ir dažnai restoranų  siūlomas vėlyviems savaitgalio pusryčiams.

Patiekalo atsiradimo istorijų yra net kelios: viena versijų pasakoja, kad devynioliktojo amžiaus pabaigoje Niujorko akcijų biržos prekeivis, pavarde Benediktas, užėjo į Penktojoje aveniu esantį viešbutį ir, norėdamas numalšinti pagirias, užsisakė du virtus kiaušinius be lukštų, skrudintos duonelės, šoninės griežinėlių ir indelį olandiško padažo.

Virtuvės šefas buvo taip sužavėtas keistu patiekalu, jog vėliau pats išbandė ir galiausiai įtraukė jį į meniu. Kita versija teigia, kad keliais dešimtmečiais anksčiau viename iš Niujorko viešbučių besilankiusi ponia LeGrand Benedict vieną dieną paprašė šefų pagaminti kažką naujo, o šie ir sukūrė patiekalą, įgavusi Benedikto kiaušinių vardą.

Taigi patiekalas kildinamas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, tačiau jį galima vadinti  tarpkultūrišku, o pasaulyje plinta ir  naujos skirtingų šalių virtuvių įkvėptos versijos.

Siužetas apie benedikto kiaušinius – laidos įraše (nuo 29:15 min.)

 

Naujausi

Paieškos rezultatai

20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius