Gyvenimas

2019.04.18 07:08

Išteisino pieno mišinius ir tyreles: tai rinkoje griežčiausiai reglamentuojama produktų kategorija

LRT TELEVIZIJOS laida „Vartotojų kontrolė“, LRT.lt2019.04.18 07:08

Seniau nuo pieno mišinių augdavo svoris – į juos buvo dedama daugiau angliavandenių, baltymų, cukraus, tačiau dabar sudėtis ištobulinta, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ tikina specialistai. O alergologė Kristina Vaitkūnienė pažymi – nekaltinkite tyrelės, jei jūsų vaikas atpylė – gali būti, kad jis tiesiog ko nors netoleruoja.

Žurnalistės, dviejų vaikų mamos Rūtos Lapės įsitikinimu, mamos – pati pažeidžiamiausia vartotojų grupė, jos sumokės bet kiek, kad tik savo vaikui nupirktų patį geriausią produktą.

Nors prekyboje išties gausu įvairių specialių pieno mišinių, tyrelių, košių ir kitų gaminių, medikai bei mitybos žinovai kartoja – nepakeičiamas maistas kūdikiams yra motinos pienas, o pieno mišinių derėtų griebtis tik kraštutiniu atveju ir tik su gydytojo rekomendacija.

Tam pritaria ir dauguma mamų, tačiau kartais kitos išeities nėra, pavyzdžiui, savo pieno ima nebeužtekti. Tokioje situacijoje vienintelė išeitis – įvairūs kūdikiams skirti maisto gaminiai. Pieno mišiniais maitinti savo vaiką teko ir R. Lapei.

„Pervargdavau maitindama, buvau išsekusi, nebenorėjau net imti vaikų ant rankų. Man atrodo, geriau vaikas kartais gaus to mišinio, bet turės šalia laimingą mamą“, – kalba ji.

Pieno mišiniuose – augimą skatinantys hormonai?

Anot kūdikių maisto produktų įmonės atstovės Liucijos Berniukevičiūtės, sveikiems kūdikiams skirti mišiniai dažniausiai gaminami iš karvės arba ožkos pieno, į juos dedama įvairių papildomų medžiagų – vitaminų ir mineralinių medžiagų.

„Mišiniams, jų sudėčiai keliami aukšti reikalavimai, tad tikrai negalime sakyti, kad tai yra nuodas“, – teigia atstovė ir priduria, jog aukščiausi reikalavimai keliami ekologiškiems produktams, tad juos rinktis dar saugiau.

Neretai sakoma – nuo pieno mišinių kūdikiams auga svoris, pasigirsta svarstymų, jog juose yra ir augimą skatinančių hormonų. Tačiau akušerė, laktacijos konsultantė Ieva Girdvainienė ramina, jog tokių medžiagų pieno mišiniuose nėra, nors tai, kad kūdikiai, maitinami pieno mišinukais, dažnai turi viršsvorio, įrodyta moksliškai. Akušerė ragina visada apie galimą šalutinį poveikį pasiskaityti ant gaminio pakuotės.

Kūdikių maisto produktų įmonės atstovė L. Berniukevičiūtė pripažįsta, kad seniau tai, jog nuo pieno mišinukų augdavo svoris, iš dalies buvo tiesa – į pieno mišinius buvo dedama daugiau angliavandenių, baltymų, net cukraus, tačiau dabar sudėtis ištobulinta.

Perka iš nepatikimų platinimo vietų

Prieš kelerius metus Lietuvoje nuskambėjo atvejis, kai kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė 11 tonų pieno mišinių kūdikiams, kurie, kaip įtarta, buvo suklastoti ir pavojingi sveikatai. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai sako, kad kūdikių maisto prekės yra bene griežčiausiai reglamentuojama ir tikrinama produktų kategorija visoje rinkoje.

VMVT vyr. maisto produktų inspektorės Giedrės Lukoševičienės teigimu, gamintojas, prieš tiekdamas Lietuvos Respublikos rinkai kūdikių mišinius, turi apie juos panešti VMVT – notifikuoti. Tačiau neretai tėvai perka pieno mišinius iš ne visada patikimai atrodančių platinimo vietų. „Perka iš kaimyninių valstybių, interneto. Tai nepatikrinti VMVT produktai“, – aiškina I. Girdvainienė.

Pasak G. Lukoševičienės, kūdikiams skirti maisto gaminiai tikrinami ir dėl teršalų, pesticidų, o patikrų rezultatai – geri: atvejų, kai viršijamos leistinos normos, pasitaiko retai. Tad jei perkate tokius produktus iš patikimų prekybos vietų ir įsitikinate, kad produktas toks, kaip visada, rizika menka.

Tyrelių gamyba panaši į daržovių konservavimą

Paūgėjusiems vaikams mamos ima duoti trintą maistą arba nuo parduotuvių lentynų šluoja visai nekaltai atrodančias daržovių, vaisių ir net mėsos tyreles. Vaikų alergologės Kristinos Vaitkūnienės teigimu, šis klausimas yra suformavęs dvi stovyklas, iš kurių viena griežtai pasisako tik už naminį maistą, o kita yra įsitikinusi, jog tyrelių sudėtis sukurta dietologų. Tačiau alergologė įsitikinusi – čia visų svarbiausia atsižvelgti į sezoną.

„Jeigu ruduo, kai yra labai daug šviežių daržovių ir vaisių, mamytė turi laiko ir noro pagaminti pati, tai aš visada būčiau už tai, kad ji pati pagamintų vaikui tyrelę. Bet jeigu ankstyvas pavasaris, kai daržovės jau yra netekusios vitaminų, jeigu nusimato kelionė, manyčiau, kad tikrai galima pasitikėti ir gamintojais“, – kalba pašnekovė.

Vaikiškų tyrelių gamybos procesas panašus į daržovių konservavimą, tačiau gaminant tyreles kūdikiams konservuojančios medžiagos nenaudojamos, taip sako kūdikių maisto produktų įmonės atstovė L. Berniukevičiūtė.

„Vaisiai ir daržovės paveikiamos karščiu, tuomet supilstomos į indelius, uždaromos hermetiškais dangteliais ir kaitinamos labai aukštoje temperatūroje tam, kad maksimaliai būtų apsaugotos, bet ir išlaikytume maistingąsias savybes. Sudarytas vakuumas nebeleidžia patekti bakterijoms iš išorės. Dažnai matome ant tyrelių užrašą, kad atidarant turėtų pasigirsti spragtelėjimas. Būtent tas spragtelėjimas ir parodo, kad tyrelę vartoti saugu“, – teigia ji.

Duoti kitokio maisto siūloma nuo 4 mėnesių

Nors dažnai ant tyrelių pakuočių būna nurodyta, jog produktą gali valgyti vaikas nuo pusės metų, tai netiesa – tyrelės iš daugelio komponentų tikrai netinka vos pusmečio sulaukusiems vaikams. Anot I. Girdvainienės, tokias tyreles į vaiko mitybą reikėtų įvesti tada, kai įvedama mėsa, žuvis.

O alergologės K. Vaitkūnienės teigimu, dabar 4–6 mėn. vaikams rekomenduojama šalia mamos pieno ar mišinuko pamažu pasiūlyti ir kitokio maisto. Padaugėjus alerginių susirgimų atlikti tyrimai parodė, jog tai galėjo lemti būtent tai, kad vaikai su kitokiu maistu susipažįsta per vėlai. Anksčiau susipažinus su įvairiais maisto produktais, imuninė sistema natūraliai adaptuojasi, tikina ji.

O dėl to, kad vaikas, suvalgęs parduotuvėje pirktos tyrelės, atpila ar viduriuoja, nebūtinai kalta tyrelė – gali būti, kad vaikas paprasčiausiai ko nors netoleruoja.

Komunikacijos specialistė, dviejų vaikų mama Julija Žižė tyreles kritiškai vertina ir dėl to, jog jos laikomas plastikinėse pakuotėse. Saldžios tyrelės įtarimų kelia ir dėl pridėtinio cukraus, tačiau G. Lukoševičienė sako, kad, kaip ir pieno mišinių, taip ir tyrelių gamyba griežtai reglamentuojama.

Sunegalavus vaikui galite būti kalti ir patys

Alergologė K. Vaitkūnienė ragina atsikratyti perdėtų baimių, antraip ir pačių valgomus produktus turėtume vertinti įtariai – juk negalime žinoti, kaip, pavyzdžiui, ūkininkai augino daržoves, vaisius. O įvairių klastočių, anot jos, pasitaiko ne tik šioje rinkoje.

Tačiau viena aišku – kūdikiai gerokai jautresni nei suaugę žmonės, todėl ir maistą mažyliams ruošti būtina taip, kaip rekomenduoja gamintojai ar mitybos žinovai. Kitu atveju galite apkaltinti vaikišką tyrelę, nors dėl kūdikio negalavimų būsite kalti patys.

Pasak K. Vaitkūnienės, pirmiausia nuėjus į parduotuvę reikia atsižvelgti į tai, koks vaiko amžius, nes tyrelių konsistencija ir kaloringumas skiriasi, antra – būtina patikrinti galiojimo laiką, net jei tyrelę perkate parduotuvėje, trečia – tyrelę reikia pašildyti tinkamai, o šildyti mikrobangų krosnelėje nerekomenduojama, ketvirta – būtų gerai žadamą suvalgyti kiekį įsidėti į lėkštutę, o ne maitinti iš stiklainiuko ir į jį kaišioti šaukštelį, kurį vaikas nulaižo (taip tyrelė suges daug greičiau), galiausiai likusią tyrelę būtina laikyti šaldytuve.

Ir nors baimintis dėl kūdikiams skirtų maisto prekių saugumo, pasak ekspertų, neverta, vis dėlto atidžiai rinkitės tai, kuo maitinate augantį žmogų.

Plačiau – laidos įraše (nuo 26.06 min.).

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Vartotojų kontrolė