captcha

Jūsų klausimas priimtas

Nuo balandžio ir turgavietėse parduodamos mėsos etiketėse turės būti nurodyta kilmės šalis

Nuo balandžio 1-osios Europos Sąjungoje įsigaliojus Europos Komisijos reglamentui, kuriame nustatytos taisyklės dėl šviežios, atšaldytos ir užšaldytos kiaulienos, avienos, ožkienos ir paukštienos kilmės šalies arba kilmės vietos nurodymo, leis vartotojui tiksliau matyti mėsos kilmę. Iki šiol kilmės šalis buvo nurodoma ta, kurioje gyvūnas paskerstas.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.

Nuo balandžio 1-osios Europos Sąjungoje įsigaliojus Europos Komisijos reglamentui, kuriame nustatytos taisyklės dėl šviežios, atšaldytos ir užšaldytos kiaulienos, avienos, ožkienos ir paukštienos kilmės šalies arba kilmės vietos nurodymo, leis vartotojui tiksliau matyti mėsos kilmę. Iki šiol kilmės šalis buvo nurodoma ta, kurioje gyvūnas paskerstas.

Pagrindinė gyvulininkystės produktų kilmės šalies samprata šiame reglamente remiasi Bendrijos muitinės kodekse pateikta kilmės šalies apibrėžtimi. Pagal šią apibrėžtį tam tikrai kilmės šaliai gali būti priskirta tik ta mėsa, kuri buvo gauta iš gyvulių, gimusių, augintų ir skerstų toje pačioje šalyje. O terminas ,,kilmės šalis" galės būti vartojamas tik kalbant apie vienoje ES šalyje narėje ar trečiojoje šalyje gimusių, užaugintų ir paskerstų gyvūnų mėsą. Pavyzdžiui, jei kiaulė buvo gimusi ir visą laiką auginta bei paskersta Lietuvoje, iš jos gauta kiauliena galės būti ženklinama kaip lietuviškos kilmės, t. y. „Kilmės šalis – Lietuva“.

Tačiau, jei mėsa gaunama iš skirtingose šalyse gimusių, augintų ir skerstų gyvūnų, etiketėje reikės nurodyti tas šalis, kuriose gyvūnas augintas ir paskerstas. Pavyzdžiui, jei kiaulė buvo gimusi ir visą laiką auginta Latvijoje ir tik atvežta paskersti į Lietuvos skerdyklą, iš jos gauta kiauliena turės būti pažymėta dviem skirtingais žymenimis: „Auginta – Latvijoje“, „Skersta – Lietuvoje“.

Lietuvoje didesnė dalis šviežios mėsos, o ypač kiaulienos, yra realizuojama nefasuota, todėl labai svarbu, kad ir apie tokios mėsos kilmės šalį vartotojui būtų suteikta tiksli informacija. Remiantis nacionaliniais teisės aktais nuo balandžio 1 d. mažmeninės prekybos vietose ir turgavietėse realizuojama nefasuota mėsa kainos etiketėje taip pat privalės turėti užrašą apie kilmės šalį.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...