captcha

Jūsų klausimas priimtas

Ekologiniuose ūkiuose reta perdirbimo cechų, nors taip galima uždirbti daugiau

Ekologinių ūkių Lietuvoje yra apie 2500, kiek mažiau nei per tokio ūkininkavimo piką – 2007-aisiais. Tačiau jų plotai gerokai išsiplėtė, daugiausiai ekologiniai ūkiai augina grūdus. Skatinama kurti mišrius – gyvulininkystės ir  augalininkystės – ūkius, taip pat daugiau produkcijos perdirbti pačiuose ūkiuose. Taip daugiau pajamų lieka ūkininkams.
T. Lukšio (BFL) nuotr.
T. Lukšio (BFL) nuotr.

     

Ekologinių ūkių Lietuvoje yra apie 2500, kiek mažiau nei per tokio ūkininkavimo piką – 2007-aisiais. Tačiau jų plotai gerokai išsiplėtė, daugiausiai ekologiniai ūkiai augina grūdus. Skatinama kurti mišrius – gyvulininkystės ir  augalininkystės – ūkius, taip pat daugiau produkcijos perdirbti pačiuose ūkiuose. Taip daugiau pajamų lieka ūkininkams.

Ūkininkai Kulėšiai iš Ukmergės rajono ekologiškai ūkininkauja tryliktus metus. Dabar turi beveik 40 karvių, daugiau nei 100 ha žemės. Patys pasiruošia ekologiškus pašarus.

„Kasmet atvažiuoja „Ekoagros“ atstovai, būna patikra, mes gauname sertifikatą, kad esame ekologiškas pieno ūkis. Nenaudojame jokių kitų priedų pašarams, yra tik ekologiški priedai, mineralai“, – pasakoja Ukmergės rajono ūkininkė Janina Kulėšienė.

Ilgą laiką ekologišką pieną pardavinėję supirkėjams, ūkininkai neseniai įrengė pieno perdirbimo cechą – pasinaudojo parama iš Kaimo plėtros programos. Vos mėnuo, kai gavus sertifikatą, ceche gaminami įvairūs ekologiški produktai.

„Naudojamas tik ekologiškas pienas iš šio ūkio, priedai irgi tik ekologiški: raugas, fermentas, valgomoji druska. Todėl produktų galiojimo terminai trumpi, reikia greit parduoti, kad nesugestų“, – sako Perdirbimo cecho vadovė Vilma Kojelienė.

Sūriai ir kiti ekologiški produktai vežami į ūkininkų turgelius, kol kas daugiau gaminių parduoti pradedantiesiems sunku. Tad cechas perdirba tik šeštadalį primelžto pieno. Didžiąją dalį žaliavos nuperka perdirbėjai, mokėdami po 72 centus už kilogramą. Tai tik keliais centais brangiau nei mokama už chemizuotame ūkyje primelžtą pieną.

„Mes ieškome rinkos. Yra nemažai pasiūlymų ir reikalavimų. Tai visokie BAR kodai ir kt. Tam, kad juos įgyvendintume, reikalingos išlaidos ir laikas“, – teigia Ukmergės rajono ūkininkas Juozas Kulėšius.

Iš 2,5 tūkst. ekologinių ūkių tik 20 turi perdirbimo cechus. Taip ūkininkai netenka dalies pajamų.

Seimo kaimo reikalų komitetas, kaip vieną iš didžiausių problemų, nurodo ekologinės produkcijos perdirbimo stoką pačiuose ūkiuose. Esą perdirbimo įrangai įsigyti turėtų būti teikiama didesnė parama iš Kaimo plėtros programos.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...