captcha

Jūsų klausimas priimtas

Sulčių spaudėjai trina rankomis: obuolių daug – uždarbis bus geras

Vakarų Lietuvos sulčių spaudėjai prieš gerą savaitę nuo įrangos nupūtė dulkes ir pradėjo šiųmetį sulčių spaudimo sezoną. Jis kiek vėlyvesnis už pernykštį. Tačiau obuolių šiemet netrūksta, tad verslininkai prognozuoja tuoj nutįsiančias sodininkų eiles į sulčių spaudyklas.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.

Vakarų Lietuvos sulčių spaudėjai prieš gerą savaitę nuo įrangos nupūtė dulkes ir pradėjo šiųmetį sulčių spaudimo sezoną. Jis kiek vėlyvesnis už pernykštį. Tačiau obuolių šiemet netrūksta, tad verslininkai prognozuoja tuoj nutįsiančias sodininkų eiles į sulčių spaudyklas.

Obuolių derlius šiemet sunoko geromis dviem savaitėmis vėliau nei pernai. Tad ir sultis iš jo spausti sodininkai susiruošė vėliau. Pintinės šį rudenį pilnos, tad sulčiaspaudžiai prognozuoja darbo turėsią į valias.

„Pavasarį buvo neramu, kad netikėtos šalnos pakąs žiedus ir derliaus nebus. Tačiau pajūrio krašte sodininkai obuoliais nesiskundžia. Gal tik kiek vėlai jie sunoko. Čia, matyt, dėl liepos mėnesį vyravusios sausros. Dėl užsivėlinusio sezono ir mūsų spaudyklos kol kas dar nedirba pilnu pajėgumu. Porą dienų iš klientų surinkinėjam obuolius ir tik tada, kai maišų jau užtektinai, jungiam įrangą ir spaudžiam sultis“, – apie šiųmetinio sulčių spaudimo sezoną pasakojo sulčių spaudyklos savininkas Laimonas Lopata.

Verslininkas pramoniniu sulčių spaudimu užsiima antrus metus ir sako pastebintis, kaip keičiasi klientų požiūris į sultis. Esą seniau sulčių mėgėjai su obuolių sultimis maišydavo nebent morkų ar burokų sultis.

O dabar eksperimentuoja  žymiai drąsiau. Obuolių sultys gardinamos serbentais, avietėmis, aronijų sultimis. Jau beveik nebėra ir tokių, kurie išspaustas sultis žiemai laikytų stiklainiuose.

„Naujovė sultis laikyti sandariuose maišeliuose su kraneliu beveik išstūmė senąjį sulčių spaudimo būdą, kuomet žmonės į sulčių spaudyklas tempdavo didžiules talpas, po to patys sultis kaitindavo ir pilstydavo į stiklainius. Dabar viskas paprasčiau. Senosiomis technologijomis besinaudoja gal 2 proc. sodininkų. Dažniausiai tie, kurie iš sulčių vėliau raugia naminį vyną“, – pasakojo L. Lopata.

Kad sulčių spaudimo sezonas įsibėgėja, rodo ir sulčiaspaudžiams išduotų leidimų skaičius. Maisto ir veterinarijos tarnyba Klaipėdos rajone yra išdavusi 11, uostamiestyje – 2 tokią veiklą leidžiančius pažymėjimus. Tačiau norinčiųjų užsidirbti iš sulčių spaudimo yra kur kas daugiau.

„Šiemet mūsų tarnyba reidų dar neorganizavo – laukiame didesnio klientų srauto į sulčių spaudyklas. Tačiau ir ankstesnių metų skaičiai iškalbingi. Per specialius reidus prieš porą metų aplink Klaipėdą buvo demaskuotos 4 nelegalios sulčių spaudyklos, pernai – viena. Dar keliose nustatyti vienokie ar kitokie higienos pažeidimai“, – pasakojo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Šaltinis www.15min.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...