captcha

Jūsų klausimas priimtas

Braškės su hepatito A virusu – Vilniaus ir Kauno parduotuvėse

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją iš Suomijos apie šaldytas braškes iš Maroko, kuriose nustatytas hepatito A virusas.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją iš Suomijos apie šaldytas braškes iš Maroko, kuriose nustatytas hepatito A virusas.

Pranešime nurodoma, kad nesaugios šaldytos braškės išplatintos Danijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Norvegijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Suomijoje ir Švedijoje.

Reaguojant į gautą informaciją, nedelsiant buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad į mūsų šalį nesaugias  braškes (su prekiniu ženklu „Rainbow“)  įvežė prekybos tinklas „UAB Prisma LT“.

Vilniaus ir Kauno valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektoriai operatyviai patikrino šiam tinklui priklausančius prekybos centrus. Patikrinimų metu nustatyta, kad minėtam prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse Vilniuje ir Kaune buvo pristatyta iš viso 111 pakuočių šaldytų marokietiškų braškių, sufasuotų po 500 g.

„UAB Prisma LT“ prekybos centrams uždrausta prekiauti nesaugiomis šaldytomis braškėmis, nurodyta šiuos produktus nedelsiant surinkti ir saugiai sunaikinti.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad vartotojai, įsigiję nesaugių šaldytų braškių „Rainbow“ iš prekybos tinklo „UAB Prisma LT“ (tinkamumo vartoti terminai 07-12-2014; 13-03-2015; 28-05-2015), gali jas grąžinti ir atgauti sumokėtus pinigus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per šių metų sausio–liepos mėn. užregistruoti 54 virusinio hepatito A atvejai (2012 m. per tą patį laikotarpį buvo 22 atvejai).

Išanalizavus 50 susirgusiųjų atvejus, šaldytos braškės kaip rizikos veiksnys nepažymėtos nė viename ligos tyrimo dokumente.

Hepatitas A – virusinė liga, pažeidžianti kepenis, sukelianti kepenų uždegimą. Tai žmonių platinamas virusas, dažniausia plintantis buitinių kontaktų metu, per nešvarias rankas ar indus. Virusas gali plisti ir per užterštus maisto produktus ar vandenį, ypač jei dirvos tręšiamos ar į aplinką šalinamos netinkamai išvalytos kanalizacijų nuotėkos.

Norint apsisaugoti ir neužsikrėsti hepatitu A, rekomenduojama daržoves, vaisius nuplauti, nulupti, nuskusti, pakartotinai nuplauti karštu tekančiu vandeniu, griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų. Tvarkant vaisius, uogas, daržoves naudoti atskiras pjaustymo lenteles, įrankius bei indus, o po panaudojimo juos kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close