captcha

Jūsų klausimas priimtas

Panaikinus kvotas cukraus gamybai, lietuviai gamintojai trina rankomis

Nuo spalio 1-osios Europos Sąjungai panaikinus paskutinę, beveik 50 metų taikytą kvotą cukraus gamybai, prognozuojama didesnė konkurencija tarp fabrikų, bet perdirbėjams atsiranda ir naujų galimybių – gaminti daugiau produkcijos nei iki šiol. Kvotų panaikinimui perdirbėjai, teigia, rengėsi dešimtmetį.
Brooke Lark/Unsplash nuotr.
Brooke Lark/Unsplash nuotr.

„Gamybos apimtis padidinome tris kartus. Našumą daugiau nei du kartus padidinome ir energetines sąnaudas produkcijos vienetui sumažinome, taip pat daug investavome į gamybos valdymą“, – vardija AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ direktorius Dainius Cibulskis.

Pasak direktoriaus, iki šiol per sezoną gamykloje buvo pagaminama 30–40 tūkst. tonų cukraus, dabar planuojama gaminti apie 110 tūkst. Žaliavos supirkimo kaina žadama mažesnė nei šiemet, todėl peržiūrėtos sutartys su augintojais, kaina už toną runkelių sumažėjo keliais eurais, bus mokamas priedas nuo gauto pelno, bet kiek vartotojas mokės už cukrų priklausys nuo cukraus kainos pasaulinėse rinkose.

Kėdainiškiai daugiausia produkcijos ketina realizuoti Lietuvoje, Latvijioje, Estijoje, Vidurio Azijoje. Taip pat ieškos ir naujų rinkų. Be „Nordic Sugar Kėdainiai“, Lietuvoje dar veikia ir „Arvi cukrus“. Gamintojų konkurencija, prognozuojama, bus vis aršesnė visoje Europoje, nes daugelis Bendrijos perdirbėjų išplėtė gamybos apimtis. Europos Sąjunga – didžiausia cukrinių runkelių cukraus gamintoja pasaulyje ir pagamina apie 50 proc. viso cukraus.

Išsamiau – žurnalistės Zinaidos Paškevičienės reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...