captcha

Jūsų klausimas priimtas

Braškių yra, burokėliai – ne už kalnų

Nors šiluma į Lietuvą neskuba, orai uogų, daržovių ir vaisių augintojams – palankūs, sako LRT.lt pakalbinti ūkininkai.
I. Juodytės (BFL) nuotr.
I. Juodytės (BFL) nuotr.

Nors šiluma į Lietuvą neskuba, orai uogų, daržovių ir vaisių augintojams – palankūs, sako LRT.lt pakalbinti ūkininkai.

Braškių augintojas Vidas Juodsnukis šių uogų mėgėjus gali pradžiuginti – šviežių lietuviškų braškių iš šiltnamių jau kai kur galima rasti, už 2–3 savaičių rasis ir uogų iš laukų.

„Lietuviškų braškių jau yra. Tiesa, kainos buvo išpūstos iki 10 eurų už kilogramą, tačiau šiandieną jos kainuoja apie 3–4 eurus. Vėliau kainos gali nusileisti iki 2 eurų.

Nors pavasaris vėsokas, nokimas vyksta lėčiau, bet didelių šalnų nebuvo, tad lietuviškų braškių neturėtume pritrūkti“, – tikina V. Juodsnukis.

Pašnekovas pažymi, kad pirkėjai, norintys šviežesnių braškių, sezono metu jų turėtų ieškoti turgeliuose, mat prekybos centuose jos kartais užsistovi, o štai pats V. Juodsnukis sezono metu į savo prekybos vietas turgeliuose braškes veža du kartus per dieną. Be to, pasak pašnekovo, Lietuvoje populiarėja galimybė pirkėjams patiems atvykti į ūkį ir prisiskinti braškių.

„Jau septynerius metus leidžiu žmonėms atvažiuoti į ūkį ir patiems nusiskinti. Tai daro vis daugiau ūkininkų. Kaimai ištuštėję, nėra darbo jėgos, tad ūkininkai leidžia patiems nusiskinti“, – pasakoja V. Juodsnukis.

Serbentų mėgėjai šių uogų gali tikėtis liepos pradžioje arba viduryje. „Šalnų poveikis nedidelis, užmegztų uogų yra. Ankstyvieji juodieji serbentai pasirodys liepos viduryje, – kalba serbentų augintojas Adolfas Jasinevičius. – Priklausys nuo oro. Jei gerai pakaitins, tai ir liepos pradžioje gali būti. Vėlyvesni – rugpjūtį.“

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis pažymi, kad šiuo metu prekybos vietose galima rasti praeito derliaus bulvių, burokėlių, tačiau šviežias bulvių derlius taip pat jau netrukus turėtų pasirodyti. „Burokėliai irgi ne už kalnų ir, aišku, žalumyninės daržovės“, – sako pašnekovas.

M. Laukaičio teigimu, Lietuvoje vis populiaresnės tampa tos daržovės, kurių anksčiau Lietuvos ūkininkai neaugino. Lietuviai prekyvietėse ieško Lietuvoje išaugintų įvairių skonių, spalvų, formų salotų, porų, o štai tradicinių kopūstų vartojimas mažėja.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close