captcha

Jūsų klausimas priimtas

Turgelių entuziastams – nemalonios žinios

Kai kurie žmonės yra linkę manyti, kad turgelyje būtinai įsigys kokybiškesnį, maistingesnį produktą, tačiau dažnu atveju daržovė iš turgaus savo maistine verte ir kokybe nuo prekybos centro daržovės niekuo nesiskiria. Taip sako LRT.lt kalbinti mitybos specialistai. „Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad ekologiškos daržovės turėtų didesnę maistinę vertę, nei įprastos“, – pažymi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė mitybos ekspertė Janina Petkevičienė.
G.Gierts (BFL) nuotr.
G.Gierts (BFL) nuotr.

Kai kurie žmonės yra linkę manyti, kad turgelyje būtinai įsigys kokybiškesnį, maistingesnį produktą, tačiau dažnu atveju daržovė iš turgaus savo maistine verte ir kokybe nuo prekybos centro daržovės niekuo nesiskiria. Taip sako LRT.lt kalbinti mitybos specialistai. „Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad ekologiškos daržovės turėtų didesnę maistinę vertę, nei įprastos“, – pažymi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė mitybos ekspertė Janina Petkevičienė.

Jei užsukę į turgelį agurkų, salotų ar kitų daržovių manote, kad čia būtinai įsigysite šviežesnį, kokybiškesnį ir maistingesnį produktą, smarkiai klystate. Dalis prekeivių turgeliuose prekiauja tomis pačiomis daržovėmis, kuriomis prekiauja ir prekybos centrai, sako LRT.lt kalbintos J. Petkevičienė bei sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

„Tikrai yra atvejų, kai žmonės parduoda nedidelę dalį savos produkcijos, o kitą – atsivežtą iš Lenkijos. Na, o jei vežama iš Lenkijos, apie šviežumą kalbėti sunku. Daržovės tikrai nebus šviežesnės už ryte atvežtas tiesiai iš lauko Lietuvoje.

Iš kitų šalių atvežtos daržovės prekybos centruose ir turgeliuose niekuo negali skirtis. Na nebent vežimo ir laikymo sąlygos prekybos centruose gali būti kiek geresnės“, – kalba J. Petkevičienė.

Savo ruožtu V. Kurpienė pažymi, kad šiltuoju metų laiku turgeliuose galima tikėtis daugiau pačių ūkininkų užaugintų ir šviežesnių produktų, o žiemą turguje jus pasitiks perpardavinėtojai, kurių prekystalio turinys beveik nesiskirs nuo prekybos centro lentynos.

Ne viskas, kas šviežia – sveika?

J. Petkevičienė įsitikinusi – tiesiai iš daržo atkeliavusi daržovė gali būti maistingesnė, joje bus mažiau priemonių, naudojamų tam, kad produktas ilgiau negestų, išliktų prekinės išvaizdos. Mitybos ekspertė pastebi, kad tokie švieži produktai iš ūkininkų vis dažniau pasiekia ir prekybos centrus.

Tačiau kas tinka daržovei, netinka pienui, sako J. Petkevičienė.

„Dažnai įsivaizduojama, kad kuo riebesnis pienas, tuo jis geresnis. Tačiau kuo jis riebesnis, tuo daugiau jame sočiųjų riebalų rūgščių, didesnė cholesterolio koncentracija, didinanti širdies ligų riziką.

Be to, kalbant apie pieno produktų saugą, prekybos įmonėse esantys produktai būna pasterizuoti, geriau užtikrinama bakterinė sauga“, – pažymi pašnekovė.

Ekologiškas – tai dar ne maistingesnis

Paklausta, ar ekologiškuose produktuose yra daugiau maistinių medžiagų, J. Petkevičienė sako, kad tai pagrindžiančių mokslinių įrodymų nėra.

„Maistinė vertė tikrai nesiskiria, o mokslinių įrodymų, kad tie, kurie valgo vien ekologinį maistą, dėl to yra sveikesni, nėra. Tačiau kiekvienas žmogus nori, kad produktas būtų kuo natūralesnis, o ekologiškuose produktuose chemikalų yra mažiau. Nemažai tai yra ir mados reikalas“, – kalba J. Petkevičienė.

Savo ruožtu V. Kurpienė pažymi, kad ekologiškuose produktuose ne tik mažiau cheminių medžiagų. Pašnekovės teigimu, tiek jų, tiek apskritai natūralesnių, sveikesnių produktų ir skonis geresnis. 

„Tie žmonės, kurie stengiasi pirkti sveikesnius produktus, ilgainiui pradeda geriau jausti produktų skonį. Kadangi negalime patikrinti, kaip daržovė iš tiesų buvo auginta, turime vertinti jos skonines savybes.

Atrasti kokybiškesnį produktą galima arba perkant iš patikimo prekeivio, ūkininko, arba ilgainiui pradedant jausti ryškesnį skonį, kvapą ir taip gebant atpažinti kokybiškesnį produktą“, – sako V. Kurpienė.

Pašnekovė pataria perkant ekologinę produkciją būtinai įsitikinti, kad produktui išduotas sertifikatas. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiam konkrečiai produktui tas sertifikatas išduotas. „Būna situacijų, kuomet sertifikatas išduotas vienam produktui, o pardavinėjama ir ekologiškais vadinama dešimt“, – pastebi V. Kurpienė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...