captcha

Jūsų klausimas priimtas

Tyrimas: žemės ūkio produktų prekybos pelnas pasiskirsto netolygiai

Iš Lietuvoje pagamintų žemės ūkio ir maisto produktų pardavimo mažmeninėje prekyboje uždirbamas pelnas pasiskirsto gana netolygiai, rašo „Lietuvos žinios“.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.

Iš Lietuvoje pagamintų žemės ūkio ir maisto produktų pardavimo mažmeninėje prekyboje uždirbamas pelnas pasiskirsto gana netolygiai, rašo „Lietuvos žinios“.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrimo duomenimis, iš pieno ir duonos gaminių daugiausia uždirba perdirbimo pramonė, augintojams lieka didžiausia pajamų dalis pardavus mėsos produktus, kiaušinius ir daržoves, o prekybininkai nusigriebia didžiausią dalį miltų ir bulvių mažmeninės kainos.

„Sūrio ir duonos gamybos technologinis procesas yra sudėtingas ir kad būtent perdirbimo pramonė sukuria didžiausią šių produktų pridėtinę vertę. Todėl jai ir tenka didžiausia dalis pajamų pardavus pieno ir duonos gaminius. Mūsų tyrimas kaip tik ir parodo, kad ne žemdirbio darbas išauginant grūdus duonos kainos grandinėje sudaro didžiausią dalį, o tešlos maišymas, duonos kepimas, energijos išlaidos, technologinis procesas, duonos išvežiojimas. Tai tinka ir sūrio gamybai“, – sako Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...