Beatos virtuvė. Laida jos didenybei – bulvei: viena iš Stambulo, kita airiškoje duonoje, o visos – Bulvės muziejuje

Laidoje „Beatos virtuvė“ šį kartą pirmuoju smuiku grieš ne kas kitas, o viena mylimiausių daržovių visoje Lietuvoje – bulvė. Beata lankėsi ir Bulvės muziejuje, kalbėjosi su bulvę prisijaukinusiu turku ir pateikė kelis receptus iš užsienio, kurie gali paskatinti iš bulvės pagaminti ir daugiau patiekalų. Apie viską – ir kiek plačiau.

Bulvių virtinukai. Pirmasis Beatos receptas iš bulvės – itališki virtinukai su moliūgu, kuriuos ji lygina su lietuviškaisiais švilpikais. Ne, ne graužikais, su senu lietuvišku patiekalu. Kai pirmą kartą šį patiekalo Beata pagamino, jos sūnus klausė, kas suteikia bulvei tokį saldumą. Tai buvo moliūgas. Tuo įsitikinkite ir Jūs.

Bulvė iš Stambulo. Vilniuje Beata lankosi nedideliame restorane „Ant ratų“, kur kalbasi su jo įkūrėjais – Daiva ir Ibrahimu Celikeliai. Įdomu tai, kad jie iš Stambulo bulvę atvežė į Lietuvą – tiksliau, jos receptą, todėl šiuo metu restorane gamina nuostabias įdarytas bulves. Įsitikinkite!

Airiška bulvių duona. Airiai nuo seno garsėja tokia pačia meile bulve kaip ir lietuviai. Jų vienas žymiausių receptų iš šios daržovės – vadinamoji bulvių duona, kuriai pagaminti naudojama daugiausiai tik virtos bulvės ir miltai. Tokia duona kepama be jokių riebalų, o padažas šalia jos tiks kuo puikiausiai.

Bulvės muziejus. Jau tradicija tampanti Beatos išvyka šį kartą nukelia į pasienio miestelį – Kudirkos Naumiestį. Čia visa kūrybinė grupė lankėsi pas Joną Valaitį ir jo įkurtame Bulvės muziejuje. Jonas sako – bulvė yra antroji lietuvio duona, o pats turi begalę nuostabių istorijų, kurias klausydami nusišypsosite.

Ved. Beata Nicholson.

js/mediateka-article-js