Ne veltui žodis „panda“ reiškia „bambukų valgytoją“: per dieną šis žinduolis sudoroja apie 15 kg ūglių ir lapų

Metas „Kalendoriaus“ rubrikai, o joje šįkart – apie pandas. Žodis „panda“ kilęs iš nepalietiško Raudonosios pandos pavadinimo, reiškiančio „bambukų valgytoją“. Pandos yra žolėdės, minta daugiausia bambukais, racioną paįvairina vaisiais ir vabzdžiais. Šių gyvūnų protėviai buvo plėšrūnai, tad jų virškinimo sistema nėra optimaliai pritaikyta tokiam maistui kaip bambukas. Panda gali įsisavinti tik 17 proc. bambuko maistinių medžiagų, todėl jai reikia kasdien suėsti didelius bambukų kiekius: apie 15 kg bambukų ūglių ir lapų. Dažnai tai trunka 16 valandų per dieną. Skiriamos dvi šių gyvūnų rūšys: Didžioji panda ir Raudonoji panda. Jos vaikšto žeme, tačiau taip pat moka ir gerai laipioti, ir plaukti. Nakčia gyvūnai aktyvūs, o dieną miega šakose arba olose. Nuo 1939 m. pandos Kinijoje saugomos įstatymų. Gyvūnams gresia išnykimas – žmogaus veikla ir žemdirbystė naikina bambukų miškus, be to pandos pasyviai dauginasi. Manoma, kad laisvėje didžiųjų pandų gyvena kiek daugiau nei pusantro tūkstančio, o Kinijos ir kitų šalių zoologijos soduose – apie 250.